OKUS TEDNA

Klinec: rdeča quela 2006

Objavljeno 27. avgust 2011 20.00 | Posodobljeno 27. avgust 2011 20.00 | Piše: Jože Splichal

Pokusite jagnječjo zarebrnico s popečenimi bučkami in krompirjem

K rdeči queli 2006 iz kleti Klinec iz Medane so v ljubljanski Špajzi postregli jagnječjo zarebrnico, popečene bučke in krompir

Klinčevi imajo v Medani ekološko kmetijo, torej tudi v vinogradih ne uporabljajo strupov. V kleti pa rdečo quelo zorijo dve leti na drožeh v češnjevih sodih. V vinogradih in kleti Aleks, ki je tudi član združenja Vin natur, v kuhinji Uroš, oba z družinama. K rdeči queli 2006, ki je zvrst merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca in je dve leti zorela v češnjevih sodih, mi je lani Uroš pripravil svinjski file, pečen na oglju, ki so ga naredili iz lesa trte, zraven pa belo polento in jurčke.

Jagnjetina je prijala


Pred dnevi sem kozarec tega rdečega vina spil v restavraciji Špajza na ljubljanskem Gornjem trgu. Chef Erik Sorbara se je odločil, da bo nekaj primorskega cepil na nekaj toskanskega, zato ne preseneča, da je h kozarcu tega vina, ki ima 13,5 odstotka alkohola, ponudil jagnječje zarebrnice, ki jih je odišavil z rožmarinom, za prilogo pa je postregel popečene bučke in krompir.

Klinec: rdeča quela 2006

Rdeča quela je rdeči favorit iz kleti Klinec v Medani, Goriška brda. Aleks Klinec je v njej združil tri sorte: merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc. Rdeča zvrst letnik 2006 ima 13,5 odstotka alkohola.

Deli s prijatelji