TRI PRIJAVE

Med kandidati za ‘generala‘ na RTV tudi ženska

Objavljeno 11. januar 2021 19.44 | Posodobljeno 11. januar 2021 21.09 | Piše: STA, T. V.

Novega generalnega direktorja RTVS naj bi volili 25. januarja.

Kaduncu mandat poteče konec aprila. FOTO: Leon Vidic, Delo
Na razpis za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so se do razpisnega roka 7. januarja prijavili trije kandidati, ki vsi izpolnjujejo razpisne pogoje. Programski svet bo prijave predvidoma obravnaval na seji 25. januarja.

Na vprašanje, kdo se je prijavil za mesto generalnega direktorja, z RTVS niso odgovorili. Niti niso odgovorili, ali je med kandidati sedanji generalni direktor Igor Kadunc.

Po poročanju Dela so se na razpis prijavili sedanji generalni direktor Igor Kadunc, direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak in predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough. Slednjega so sicer ob obeh neuspelih poskusih razrešitve Kadunca omenjali kot kandidata za vršilca dolžnosti.

Za izvolitev mora posameznik zbrati vsaj 15 od 29 glasov programskih svetnikov. Delo ob tem navaja, da pri iskanju podpore svetnikov za zdaj najbolje kaže Gorščakovi. Če nobeden od treh kandidatov ne bi dobil večine, bodo razpis ponovili. Med razpisnimi pogoji za novega generalnega direktorja so slovensko državljanstvo, univerzitetna izobrazba, najmanj 10 let delovnih izkušenj in usposobljenost za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov.

Štiriletni mandat

Kandidat za generalnega direktorja RTVS mora poznati problematiko dejavnosti RTVS, ne sme biti poslanec DZ ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki so poslovno povezane z RTVS.

Poleg življenjepisa so morali kandidati med drugim predstaviti še stališče do položaja in vloge RTVS v slovenskem medijskem prostoru, do medijske zakonodaje, ki ureja položaj zavoda ter do ključnih izzivov na področju programskih, produkcijskih in poslovnih procesov ter na področju financ.

Mandat generalnega direktorja traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 24. aprila, ko poteče mandat Kaduncu.
Deli s prijatelji