NIJZ ODGOVARJA

Ali naj se cepijo tudi tisti, ki so virus že preboleli?

Objavljeno 11. januar 2021 18.24 | Posodobljeno 11. januar 2021 20.59 | Piše: P. K.

Cepljenje se nadaljuje, pojavljajo pa se tudi številna vprašanja.

Cepljenje proti koronavirusu se nadaljuje. FOTO: Blaž Samec, Delo
Cepljenje proti novemu koronavirusu se je v Sloveniji začelo po novem letu in pomeni luč na koncu tunela v boju s to novo boleznijo, ki je krojila življenja v letu 2020. V zvezi s cepljenjem pa se zastavljajo številna vprašanja, na katera poskuša odgovoriti predvsem stroka. Zadnje dni se pojavlja dilema, ali je cepljenje priporočljivo tudi za tiste, ki so covid 19 že preboleli. Odgovor NIJZ je jasen. Cepljenje po preboleli bolezni je po njihovem mnenju smiselno (nelektorirano):
 

Preberite tudi:
Začenja se: znano, koga bodo najprej cepili in kje»Po preboleli bolezni covid-19 se v telesu sicer vzpostavi naravna imunost, ki nas ščiti najmanj tri mesece, od cepiv proti covid-19 pa pričakujemo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv. Glede na trenutne podatke se svetuje cepljenje 1 do 3 mesece po preboleli bolezni.«Običajno razvoj farmacevtskih učinkovin, tudi cepiv, traja vsaj desetletje – od ideje, ki nastane navadno v akademskih laboratorijih (univerze, inštituti), do kliničnih študij, s katerimi farmacevtska industrija v skladu s pravili regulatorjev registrira učinkovino kot zdravilo in pridobi dovoljenje za uporabo zdravila. 
 

Preberite tudi: 
Dokler ne bo cepljena vsaj desetina populacije, se vpliv cepiva ne bo poznal​
Maske tudi po cepljenju? »Še vedno obstaja možnost, da če smo v stiku z nekom ...«Modernino cepivo, ki se uporablja v dveh odmerkih v razmiku 28 dni, je po cepivu proizvajalcev Pfizer in Biontech drugo cepivo proti covidu 19, ki je dobilo zeleno luč za uporabo v EU. Cepljenje s cepivom Pfizerja in Biontecha se je v EU začelo 27. decembra.
Deli s prijatelji