SUPERHRANA

Zakladnica železa

Objavljeno 03. avgust 2012 21.15 | Posodobljeno 03. avgust 2012 21.15 | Piše: Andrej Predin

Robide so užitni sadeži grmičaste rastline Rubus fruticosus oziroma številnih hibridov med vrstami, ki jih uvrščamo v rod robidovk.

Pri robidi so zdravilni vsi deli rastline, torej tudi listi in korenine, seveda pa sadeži. Mlade liste praviloma nabiramo, preden rastlina zacveti, saj imajo takrat največ učinkovin; lahko jih uživamo v solati ali pa jih posušimo in uporabljamo za poparke. Iz ljudske medicine je znana uporaba listov pri celjenju poškodb, v njih je veliko čreslovin, ki razkužujejo in pomagajo pri odganjanju notranjih zajedavcev. Listi so odlično zdravilo za ustno votlino, če iz njih pripravimo robidovo vino, smo ustvarili zdravilo proti parodontozi. Fermentirane liste lahko uporabljamo kot zeleni čaj ali dišava za dom. Robidov čaj je odličen pri zdravljenju driske in ustavljanju izcedka iz nožnice, priporočajo ga za izkašljevanje in lajšanje simptomov gripe, denimo vneto grlo.

V boj s slabokrvnostjo

Redko kdo ve, da je v robidah največ železa med vsemi vrstami sadja, zato njihovo uživanje pogosto svetujejo slabokrvnim – to velja tudi za omenjeno robidovo vino.

Črno barvo jim daje antioksidant polifenol, ki je znana učinkovina za zaviranje tvorbe raka, preprečuje infekcije in zavira staranje kože, obvaruje pred srčno-žilnimi boleznimi, alzheimerjevo in parkinsonovo boleznijo ter multiplo sklerozo. V robidah je veliko dragocenih rudnin, vitaminov, predvsem vitamina C, flavonoidov in fenolnih kislin.

Robidovo vino

V dva litra črnega vina stresemo približno 100 gramov suhih robidovih listov in 100 gramov suhih listov koprive. Mešanico pustimo stati približno en dan, potem pa jo zavremo in kuhamo pet minut, odstavimo ter počakamo, da se ohladi. Precedimo in sladkamo z medom. Trikrat na dan pred jedjo si privoščimo eno skodelico te čudovite zdravilne pijače.

Deli s prijatelji