NEPRIJETNO

Zakaj smo napihnjeni?

Objavljeno 24. avgust 2011 16.05 | Posodobljeno 25. avgust 2011 08.00 | Piše: M. F.

Odkriti so najpogostejši razlogi za to neprijetnost

Strokovnjaki razkrivajo razloge za napihnjenost

Zagotovo poznate občutek, ko se trebuh nenadoma poveča, mučiti pa vas začno tudi vetrovi. Če s tem nimate izkušenj, ste lahko zelo srečni. Približno vsak sedmi zemljan ima namreč vsaj občasno težave z napihnjenostjo. In medtem ko se nekaterim trebuh ob njej poveča le za kakšen centimeter, pri drugih lahko zraste tudi za dve konfekcijski številki.

Pogreta škrobna živila

Že babice so nas učile, da se krompir ne pogreva. A ne zgolj za krompir, za vsa škrobnata živila velja, da njihovo ponovno segrevanje povzroča spremembe v strukturi škroba. Ta zato postane težje prebavljiv in se ne razgradi v tankem črevesu. Neprebavljen preide v debelo, kjer ga bakterije, ki pomagajo pri razgradnji, spremenijo v plin, ki napne trebuh.

Spet ti hormoni

Med ovulacijo v ženskem telesu jajčniki pospešeno proizvajajo progesteron. Posledica tega je tudi sproščanje trebušnih mišic in črevesja. Hrana se zato prebavlja počasneje, kar neredko vodi v zaprtost in napihnjenost, ki pa po dnevu ali dveh mine.

Žvečilni gumiji

Med žvečenjem žvečilke požremo veliko zraka, ta se nabira v želodcu in povzroča napihnjenost. Tudi prehitro uživanje hrane je lahko vzrok napetega trebuha, saj pri hlastanju po dobrem obroku zaužijemo tudi veliko zraka. Rešitev: jejte počasi in vsak grižljaj dobro prežvečite.

Sadje

Fruktoza je sadni sladkor, ki se počasi absorbira v tankem črevesju. Če je zaužijemo preveč, presežek potuje po črevesju in ga bakterije fermentirajo, kar izzove napihnjenost in vetrove. Vendar se zato sadju nikar ne odpovejte. V zmernih količinah ne bo moteče. Lahko pa sadeže, ki vsebujejo veliko fruktoze (pečkato, posušeno sadje, tudi oreške) nadomestite s tistimi, ki vsebujejo večji delež glukoze (koščičasto, jagodičasto sadje in agrumi).

Nekatera zdravila

Prebavne motnje in s tem napihnjenost velikokrat izzovejo eterična olja, odvajala in železovi preparati, predvsem pa jemanje antibiotikov. Ti namreč porušijo naravno ravnovesje bakterij v črevesju, zaradi česar se upočasni prebavni proces. Ob jemanju antibiotikov je zato priporočljivo uživanje probiotičnih izdelkov – jogurtov. Ti namreč pomagajo pri obnavljanju naravne črevesne flore.

Stres

Prenapetost se pogosto kaže tudi v prebavi in prav stres je eden najpogostejših krivcev za napihnjenost.

Leta, leta ...

S staranjem se iz črevesne stene izbočijo drobni žepki, v katerih se razmnožujejo bakterije, te pa povzročajo fermentacijo ogljikovih hidratov, ob kateri nastaja veliko plinov. Morda je razlog za napihnjen trebuh ravno v tem, torej bo v prehrano treba vnesti malce sprememb in jo prilagoditi starostnemu obdobju.

Deli s prijatelji