PRIČAKOVANJE

Zakaj nosečnice hrepenijo po posebni hrani

Objavljeno 01. april 2017 09.00 | Posodobljeno 01. april 2017 09.00 | Piše: M. F.

In zakaj nekatere ne marajo.

Telo z željo po posebni hrani nekaj sporoča.

Razlogi za hrepenenje po kakšni posebni hrani med nosečnostjo so lahko različni: spreminja se ravnovesje hormonov, okrepijo se čutila za voh in okus, poveča se tudi potreba po kalorijah in nekaterih hranljivih snoveh, kar ni nenavadno, saj organizem bodoče matere devet mesecev deluje na vso moč. Na univerzi Connecticut so izvedli študijo, ki je dokazala, da se v različnih obdobjih nosečnosti pojavlja želja po različni hrani.

Sporočila telesa

Praviloma nosečnice prve tri mesece grenka živila zavračajo, želja po slani in kisli hrani pa postane izrazitejša v drugem trimesečju. Zakaj se to skozi nosečnost spreminja, še ni povsem znano, domneva pa se, da grenak okus večina žensk v prvem trimesečju zavrača, ker je to obdobje kritične faze fetalnega razvoja in se telo tako ščiti pred alkoholom. Odklonilnost do grenkega po prvih treh mesecih praviloma zvodeni.

Organizem v drugem trimesečju potrebuje več slane hrane, ker je ta bogata z natrijem, ki je potreben za večjo prostornino krvi. Eden od razlogov za željo po specifičnih živilih je tudi pomanjkanje hranljivih snovi. Če si nosečnica želi čokolado, ji najbrž primanjkuje ogljikovih hidratov, potreba po sladoledu pa nakazuje pomanjkanje ogljikovih hidratov in beljakovin.

Pri nezadostnih količinah folne kisline (vitamin B9) se pojavi želja po zeleni zelenjavi, pri primanjkljaju drugih vitaminov B pa po kvasu ali pivu. Hrepenenje po mesu kaže na pomanjkanje železa in beljakovin. Železo je ključnega pomena, saj prenaša kisik do celic, omogoča gradnjo mišic in nadzorovanje celične rasti. Cink spodbuja delovanje encimov in omogoča gradnjo DNK.

Zdrave alternative

Če nosečnica ne more brez krekerjev, slanih palčk, čipsa ali slaščic, mora vedeti, da slana hrana spodbuja zadrževanje vode v organizmu, pretirano uživanje sladkorja pa povzroča debelost in prinaša druge negativne posledice za zdravje otroka in nje.

Če torej hrepenite po slaščicah, ne posegajte po torticah, pecivih in čokoladi, suho in sveže sadje je odlična alternativa. Temna čokolada je primerna, saj vsebuje več antioksidantov in manj sladkorja od mlečne.

Ko nosečnost napreduje, želja po posebni hrani slabi, energijske potrebe telesa se po prvih treh mesecih povečajo. V drugem in tretjem trimesečju v povprečju za 300 kalorij na dan v primerjavi s potrebami pred zanositvijo, najpomembnejše pa je skozi celotno obdobje poslušati telo, se hraniti z raznoliko, uravnoteženo hrano ter upoštevati napotilo, da je treba jesti za dva, vendar ne količinsko, temveč po kakovosti.

 

Deli s prijatelji