TELO

Vstanimo za vitkost

Objavljeno 20. januar 2013 09.30 | Posodobljeno 20. januar 2013 09.30 | Piše: E. B.

Če želimo ohraniti vitko postavo in se izogniti sodobnim boleznim, se v službi odpovejmo stolom in delajmo stoje. O visokih mizah je pisal že Ernest Hemingway ...

Če ne zmorete večjih naporov, se med menstruacijo podajte vsaj na sprehod

Se po napornem delavniku odgovorno napotite v telovadnico in vztrajno kurite kalorije, učinka pa od nikoder?! Potem – vstanite! In to med delovnim časom, pravijo ameriški strokovnjaki z univerze Chester v Pensilvaniji: sedenje za računalnikom ne le nevarno načenja zdravje, ampak tudi redi, zato bi morali vsi, ki denarja ne služijo z gibanjem ali med njim, med delom stati. Če se vam zdi zamisel trapasta, vas bo morda prepričal podatek, da je svoje mojstrovine stoje spisal Ernest Hemingway, ki je v pismu 1950 slovito izjavil, da pisanje in potovanje širita zadnjico, če že ne širita uma, zato rad piše stoje. In tako je tudi ustvarjal, kajti pisalni stroj si je namestil na visoko mizo, po več urah pa ni občutil slabe vesti, še predobro znane sodobnim računalniškim zaprisežencem, ki z vsemogočim strojem ne služijo le kruha, temveč se marsikdaj tudi kratkočasijo. Stolu se ni treba popolnoma odpovedati, tolažijo strokovnjaki, morda le za kakšne tri urice na dan, s pogumno potezo pa bi na leto tako pokurili slabe štiri kilograme. Če dodamo še redno vadbo in ustrezno prehrano, je vitka postava tako rekoč zagotovljena, stoječe tipkanje in klikanje pa obvarujeta tudi hrbtenico, saj se izognemo značilni usločenosti za pisalno mizo.

Ko sedimo, je naš krvni obtok neprimerno oviran, če pa zadnjico odlepimo od podlage, bo naše telo, predvsem presnova, nenehno v pogonu, zato bomo tudi vztrajno kurili kalorije: v treh urah okoli 150. Odpoved stolom je skorajda nujna, svarijo strokovnjaki z druge strani luže, kajti raziskave kažejo, da ne sedimo le v pisarni, povsem neaktivni smo tudi na poti domov, saj se le redki izognejo vožnji z avtomobilom, doma pa se po večerji, ki jo seveda opravijo sede, zavalijo na kavč, pozneje pa v posteljo na – zasluženi počitek. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, zato ga s prepogostim sedenjem preprosto zlorabljamo in ogrožamo za nastanek debelosti in povezanih bolezni, predvsem sladkorno, ki je v nevarnem porastu tudi med najmlajšimi. Nekateri podatki kažejo, da naj bi bilo pretirano sedenje skoraj tako nevarno kakor kajenje. Visoka pisalna miza je ena od tistih preprostih rešitev, ki lahko prinese izjemne spremembe, pravzaprav bistvene za ohranjanje zdravja. 

Deli s prijatelji