MANJŠE TVEGANJE

Vsak dan jejte stročnice

Objavljeno 08. februar 2013 10.30 | Posodobljeno 08. februar 2013 10.30 | Piše: M. F.

Seznam varovalnih živil je sila preprost, na njem so tudi zelena listnata zelenjava, gobe, čebula in jagodičevje.

Stročnice so upravičeno na seznamu živil, ki varujejo naše telo.

Nasveti za ohranjanje zdravja in krepitev odpornosti so pogosto na moč zapleteni. V resnici pa je različne bolezni mogoče preprečiti na povsem preprost način. Dovolj je že, da v vsakodnevno prehrano uvrstite nekatera živila.

Zelena zelenjava

Zeleno listnato zelenjavo, kot so solata, blitva, špinača in radič, bi morali uživati vsak dan. Je namreč polna zdravih sestavin, ki lahko preprečijo pojav mnogih, tudi usodnih bolezni.

Stročnice

Vsebujejo hranljive ogljikove hidrate in veliko vlaknin, zato jih telo zlahka presnavlja. Imajo moč uravnavanja sladkorja v krvi, številne raziskave pa dokazujejo, da fižol ščiti pred rakom debelega črevesja.

Čebula

Vse vrste čebule sodijo med superživila. V njih so namreč visoke koncentracije flavonoidov, ki blagodejno vplivajo na imunski sistem in preprečujejo nastanek številnih bolezni. Tako bela kot rdeča čebula vsebujeta spojine, ki delujejo antikancerogeno in pri ljudeh, obolelih za rakom, zavirajo rast novih celic.

Gobe

Vseeno je, katero vrsto boste izbrali. Gobe vsebujejo snovi, ki ščitijo pred vnetji, varujejo DNK in še veliko več. Dokazano je namreč, da zmanjšujejo verjetnost raka na dojkah in maternici.

Jagodičevje

Obstaja veliko vrst jagodičastega sadja, vse pa vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi. Ti so izjemno koristni za naše zdravje. Raziskave ob tem dokazujejo, da jagodičevje krepi delovanje možganov, preprečuje nastanek rakavih obolenj in znižuje krvni tlak.

Semena

Bučna, sončnična ali katera koli druga semena so izjemno zdrava. Bogata so z beljakovinami in minerali. Mnoge vsebujejo maščobne kisline omega 3 ter kalcij, železo in cink. Še posebno dober je lan. Ta je priporočljiv zlasti za ženske, saj dokazano zmanjšuje simptome menopavze.

Deli s prijatelji