OBIŠČITE ZDRAVNIKA

Ste (pre)pogosto utrujeni?

Objavljeno 16. avgust 2011 18.46 | Posodobljeno 16. avgust 2011 19.17 | Piše: M. F.

Kronična utrujenost lahko povzroči resne bolezni

Deževen vikend je kot nalašč za spanje, pravi tretjina sodelujočih v anketi

Po nekaterih podatkih kar petina svetovnega prebivalstva trpi za kronično utrujenostjo. Izčrpanost je lahko posledica hitrega življenjskega ritma, pretiranih obremenitev ali pomanjkanja spanca. Če se stanje tudi potem, ko so ti vzroki odpravljeni, ne izboljša, bo potreben obisk zdravnika. Ob nekaterih drugih simptomih lahko namreč kronična utrujenost opozarja na resne zdravstvene težave.

Spremembe v hormonskem ravnovesju

Slabost, bolečine v mišicah, izgubljanje teže, zmanjšan libido in težave s koncentracijo v kombinaciji z utrujenostjo je pri moških pogosto posledica hormonskega neravnovesja. Največkrat gre za zmanjšano proizvodnjo testosterona, stanje pa je mogoče izboljšati s hormonskim zdravljenjem.

Diabetes

Kadar kronično utrujenost spremljajo psihična izčrpanost, apatičnost, zaspanost, povečana potreba po tekočini, mravljinčaste okončine in celo težave z vidom, lahko ta nakazuje na pojav diabetesa. V začetni fazi je mogoče stanje popraviti s primerno dieto, katere namen je vzdrževanje primerne ravni glukoze v krvi. Seveda k temu pripomore tudi redna vadba ter skrb za telesno težo . V kolikor težave ni mogoče odpraviti z uravnoteženo prehrano bo potrebno inzulinsko zdravljenje.

Menopavza

Občutek utrujenosti, nočno potenje, pogoste spremembe razpoloženja in zmanjšanje spolne sle pri ženskah v srednjih letih velikokrat opozarja na začetek menopavze. Ta nastane zaradi zmanjšane proizvodnje hormonov v jajčnikih, njene simptome pa je mogoče blažiti z zmanjšanjem uživanja alkoholnih pijač, kofeina, nikotina, redno telesno aktivnostjo in v skrajnih primerih tudi z ustrezno hormonsko terapijo.

Spalna apneja

Izčrpanost in nezmožnost koncentracije, pogosto dremanje med gledanjem televizije ali podobnimi aktivnostmi in smrčanje lahko opozarjajo na motnjo spanja: apnejo. Spalna apneja pomeni, da se med spanjem za nekaj trenutkov, od 10 do 60 sekund dihanje ustavi. Ta motnja se lahko ponovi tudi do 100-krat na uro, za spečega pa je to izjemen napor, saj se zaradi pomanjkanja kisika začne dušiti. Ko človek hlastne po zraku, se prebudi, zato je spanec močno moten. Neprijetnost je najprej treba prepoznati, najučinkovitejše orožje proti njej pa je zmanjšanje telesne teže, prenehanje kajenja, spanje na boku, v nekaterih primerih pa se priporoča kirurški poseg.

Slabokrvnost

Slabokrvnost je pogost krivec za utrujenost pri ženskah. Če gre za blažjo obliko, bo za izboljšanje krvne slike dovolj že prehrana, bogata z železom: suho sadje, jagode, borovnice, ribez, brusnice, hruške in banane. Z železom bogate so tudi stročnice, listnata zelenjava in vse vrste temnega mesa. Če stanja ni mogoče izboljšati s prehrano, bodo potrebna primerna zdravila.


Deli s prijatelji