UPOŠTEVAJTE

Šest živil, ki jih ne jejte med menstruacijo

Objavljeno 02. julij 2014 13.50 | Posodobljeno 02. julij 2014 13.51 | Piše: M. F.

Konzervirana hrana in čips, mastno meso, pecivo ter druge slaščice niso le sovražniki vaše postave, krepijo tudi menstrualno bolečino.

V tistih dneh izberite drugačno malico.

Menstrualna bolečina je lahko skrajno neprijetna in moteča. Tako kot obstajajo živila, ki predmenstrualni sindrom ter tegobe med menstruacijo blažijo, so tudi taka, ki jih krepijo. Ne veste, katera?

Konzervirana hrana in čips

Izogibajte se kakršni koli predelani hrani, zlasti pa konzerviranim živilom in čipsu. Vsebujejo namreč veliko natrija, ki še dodatno spodbuja bolečino ter pospešuje zadrževanje vode v telesu in s tem napihnjenost. Namesto tega izbirajte svežo, doma pripravljeno hrano in ne pretiravajte s soljo.

Mastno meso

Zaradi velikega odstotka nasičenih maščob izzove vnetja in bolečine. Tega pa med menstruacijo resnično ne potrebujete. Če se mesu v tistih dneh ne morete upreti, si privoščite belega ali pa ga nadomestite z ribo.

Pecivo

Zlasti v kupljenih pekovskih izdelkih je veliko transmaščobnih kislin, ki povečujejo količino estrogena in krepijo krče v maternici. Prav tako v telesu dvigujejo raven slabega LDL-holesterola in trigliceridov ter nižajo raven dobrega, HDL-holesterola. Naš predlog: raje si privoščite košček polnozrnatega kruha.

Slaščice

Tudi druga, s sladkorjem bogata hrana na razpoloženje ne deluje najbolje. Izboljša ga zgolj za trenutek, istočasno pa v želodcu izzove težave in bolečine. Če vam zadiši nekaj sladkega, si privoščite banane, hruške, lubenico, breskve, melone ali jabolka.

Kofein

Kava prav tako krepi občutke bolečine in podaljšuje menstruacijski cikel. Namesto nje zato pijte čaj ali brezkofeinsko kavo. Prav tako kot kava so odsvetovani tudi sladki energijski kofeinski napitki.

Alkohol

Vse alkoholne pijače imajo skrajno negativen učinek na fizično zdravje. Med drugim izzovejo napihnjenost in spremembe razpoloženja, zato se jim zlasti v tistih dneh raje izogibajte, žejo pa gasite z vodo, naravnimi sokovi ali zeliščnimi čaji.

Deli s prijatelji