HUJŠANJE

Kilogrami gor, kilogrami dol

Objavljeno 16. april 2017 16.00 | Posodobljeno 16. april 2017 16.09 | Piše: Primož Hieng

Podatki za leto 2012 kažejo, da ima večjo telesno maso od priporočene 42 odstotkov žensk in kar dve tretjini moških v Sloveniji.

Pojemo premalo sadja in zelenjave. Foto: Shutterstock

Neuravnotežena prehrana, preveč sedenja in premalo telesne dejavnosti pa tudi premalo spanja so najpogostejši vzroki za debelost. »Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe,« pravijo na Nacionalnem institutu za javno zdravje.

Hujšanje da, toda kako?

S tem problemom se ukvarja veliko ljudi, ko spoznajo, da imajo preveliko telesno težo, da pojedo preveč, da se nepravilno prehranjujejo in seveda premalo gibljejo. Tudi v Sloveniji se srečujemo s porastom čezmerne telesne mase in debelosti. Delež čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov se je v zadnjih tridesetih letih podvojil. Čezmerna telesna masa in debelost sta tudi pri odraslih v Sloveniji v zadnjih desetletjih naraščali. Podatki za leto 2012 kažejo, da ima v Sloveniji telesno maso, večjo od priporočene, 42 odstotkov žensk in 66,6 odstotka moških.

Število debelih
otrok in
mladostnikov
se je v zadnjih
30 letih
podvojilo.


Mnogi predebeli ljudje so poskušali že najrazličnejše, recimo jim kar enostranske metode hujšanja, na primer s trdo kuhanimi jajci, hrenovkami in podobno. Taka enolična prehrana, ki kajpak zahteva veliko discipline in odrekanja, mogoče res pomaga pri hujšanju, vsekakor pa ni niti najmanj zdrava.

Med najbolj znane in baje najbolj zanesljive spada t. i. Montignacova metoda hujšanja, ki jo je razvil Michel Montignac. Sestavljena je iz dveh faz: izgubljanja telesne teže in ohranjanja primerne teže. »Moj načrt prehrane je popolnoma uravnotežena dieta,« poudarja avtor. »Ponuja vam namreč prave ogljikove hidrate in prave maščobe.«

Dobri in slabi 
ogljikovi hidrati

Montignacova dieta temelji na metodi hujšanja, ki je sestavljena iz dveh programov: za izgubljanje teže in za ohranjanje primerne teže, ki vključuje upoštevanje prehrambnih navad, pridobljenih v prvi fazi. Prva faza, ki traja najmanj dva meseca, vključuje razstrupljanje trebušne slinavke, da bi s tem povečali toleranco na ogljikove hidrate (OH), s tem pa preprečili prekomerno izločanje inzulina.

Montignac je OH glede na njihov glikemični indeks (GI) razdelil v dve skupini – v skupino dobrih in slabih ogljikovih hidratov. Dobri so tisti, katerih GI je manjši od 50, slabi pa imajo GI večji od 50. Da bi preprečili nalaganje maščobnih zalog, je po Montignacovi metodi treba pazljivo kombinirati dobre in slabe OH z drugo hrano. OH nikakor ne smete kombinirati z maščobami, razen če gre za OH, ki so bogati z vlakninami.

Maščobe so prav tako razdeljene na dobre in slabe. Rastlinska in ribja olja spadajo k dobrim, njihov vnos je zaželen. Vnos sladkorja je strogo prepovedan, prav tako se je treba izogibati alkoholnih pijač in kave.

Kaj pa post?

Najbolj rigorozna metoda, kjer hujšanje sicer ni prvotnega pomena, daje pa dobre rezultate, je post, učinkovita metoda varnega razstrupljanja, ki jo ljudje že stoletja uporabljajo za zdravljenje telesa. Pomaga pri obnovi in zdravljenju ter počitku organov in upočasniti proces staranja ter pripomore k daljšemu in srečnejšemu življenju. Primeren je za vse ljudi, le tisti, ki imajo večje zdravstvene tegobe, naj se pred postom posvetujejo z zdravnikom. Pred začetkom naj bi vsaj tri do pet dni uživali surovo sadje in zelenjavo. Tako se telo najbolje pripravi na obdobje brez hrane. Postimo se lahko z vodo ali s sokovi. Poleg naštetega ima post tudi to prednost, da telo v nekaj tednih izgubi zelo veliko kilogramov. Na začetku je ta izguba do en kilogram na dan in se nato umiri na približno 0,3 kg na dan.


Brezglutenska dieta

Montignacov model prehrane je izjemno bogat s sadjem in zelenjavo, ki oskrbujeta organizem z vlakninami ter vitamini in minerali, kar je velik nutricionistični plus. Tudi upoštevanje nizkega GI ter olj, ki so bogata z esencialnimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami, je prav tako pozitivno. Vendar ne moremo reči, da določenih skupin živil dieta ne zapostavlja.

Med shujševalnimi metodami je veliko takih, ki so moderne. Taka je prav gotovo brezglutenska dieta. Gwyneth Paltrow in Oprah Winfrey sta le dve zvezdnici, ki nista prešli na hrano brez glutena iz zdravstvenih razlogov, ampak da bi izgubili kak kilogram. Vse več je namreč študij, ki kažejo, da brezglutenska dieta ni namenjena le ljudem s celiakijo, ampak tudi tistim, ki želijo reči ne industrijsko pridelani hrani, polni umetnih dodatkov. V ZDA se je začel nov vroči trend – namreč, tudi zdravi ljudje zdaj sledijo brezglutenski dieti. Slavne osebnosti pravijo, da jim hrana brez glutena nadvse ustreza, da imajo zdaj več energije in manj kilogramov. Dr. Alessi Fasana, pediater in profesor na vseučilišču v Marylandu, med drugim pravi, da brezglutenska dieta upočasni staranje, lajša tegobe menopavze in pomaga pri vzdrževanju telesne teže, zdrava hrana pa dobi večji pomen.

Med zelo priljubljene, a vseeno zahtevne diete spada tista, pri kateri kar precej zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov. Žal mnogi z njo niso najbolj zadovoljni. Zakaj? Če ste eden izmed tistih, ki so poskusili, pa jim ni uspelo, je razlogov za neuspeh lahko kar precej. Kakor koli že, s pomočjo preprostih in učinkovitih pravil, ki se jih najverjetneje niste držali, se vam je dieta zdela precej težja, kot je v resnici.

Hujšanje s surovo hrano

S temi nasveti bo vaš novi način prehranjevanja za vas lažji in prijetnejši, saj ne boste imeli občutka, da ste prikrajšani za vse dobrote, obenem pa boste na dobri poti k lepše izoblikovani postavi in boljšemu počutju, posledično pa tudi k boljšemu zdravju. Prehrana, ki vsebuje malo OH, morda res ni za vsakogar, vendar je v veliki večini zelo učinkovita pri pospešenem kurjenju maščob, obenem pa spodbuja bolj zdrav način življenja. Prav je, da razčistimo nekatere izmed najpogostejših napačnih predstav, ki jih imajo ljudje glede diete z malo vsebnostjo ogljikovih hidratov. Dieta z malo OH ni isto kakor ketogena dieta, pri kateri je vnos ogljikovih hidratov ekstremno nizek, nekje 50 g ali manj. Drugič, vse diete z nizko vsebnostjo OH niso enake, in tako je tudi prav, saj se tudi ljudje razlikujemo. In tretjič: dieta z omejenim vnosom OH ne pomeni nujno, da morate uživati velike količine beljakovin.

Nekateri se v boju proti odvečnim kilogramom odločijo za presno prehrano in tudi ta metoda zahteva kar precej discipline in odrekanja. Hujšanje s surovo hrano razstrupi telo. Surova hrana je polna encimov, vitaminov in mineralov. Program hujšanja s surovo hrano se lahko izkaže za izjemno učinkovitega in je primeren tako rekoč za vsakogar. Razumevanje naravne žive in surove hrane pomeni ključni del pri ugotavljanju, ali je dieta ustrezna za vas. Živa in surova živila naravno vsebujejo encime, ki prebavnemu sistemu lahko učinkovito pomagajo razgraditi hrano in izgorevati nakopičene maščobne celice.

Deli s prijatelji