RESNICA

Kako voda z limono v resnici vpliva na hujšanje

Objavljeno 23. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 21. marec 2017 07.32 | Piše: M. F.

Njeni učinki so nekoliko precenjeni.

Nekoliko precenjena pijača.

Po zaslugi zvezd, kot sta Gwyneth Paltrow in Miranda Kerr, je pitje vode z limono izjemno priljubljen pripomoček za zagotavljane vitke postave. Zagovorniki trdijo, da pomaga pri odstranjevanju strupenih snovi iz telesa, blaži tek, spodbuja prebavo in pospešuje presnovo maščob. A vendar se zdi, da je način nekoliko precenjen, saj s pitjem soka ne zaužijemo najučinkovitejšega dela tega sadeža.

Vrnitev na začetek

Priljubljenost vode z limono izvira iz leta 2008, ko so japonski znanstveniki polifenole iz tega sadeža povezali s pospešeno presnovo maščob in s tem s počasnejšim kopičenjem kilogramov. Do tega so se dokopali ob pomoči mišk, ki so jih hranili s hrano z visoko vsebnostjo maščob in jih razdelili v dve skupini. Tiste, ki so uživale v limoni prisotne polifenole, so imele manjši delež telesne maščobe, zato so strokovnjaki sklepali, da bi ti lahko spodbudili jetra k proizvodnji večje količine encimov, ki zavirajo absorpcijo maščob iz hrane.

Ta študija je vodo z limono izstrelila med superživila, a vendar razloga za pretirani optimizem ni. »Izvedena je bila na miškah, nobena raziskava pa ni dokazala, da na enak način deluje tudi na ljudi,« je povedala Dana Hunnes, prehranska strokovnjakinja z univerze v Kaliforniji.

Druga težava je v tem, da pri vodi z limono uporabljamo sok in ne lupine. Miške v študiji so uživale z njenim olupkom oplemeniteno hrano, prav v njem se namreč nahaja največ polifenolov. Medtem ko nekateri zagreti zagovorniki te pijače vanjo res dodajo tudi nekaj lupinice, še zdaleč ne zaužijejo tolikšne količine, kot so jo v raziskavi sodelujoče miške.

Ne vedno dobra

Ob tem strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti, ki jih ta napitek prinaša: pretiravanje s sokom limone lahko zaradi v njem prisotne kisline resno poškoduje zobno sklenino.

Pa vendar lahko koristna

Sicer pa velja, da je uživanje limone v zmernih količinah vsekakor zdravo. Je namreč dober vir vitamina C, nekatere študije pomanjkanje tega v prehrani povezujejo z večjim tveganjem za debelost. Poleg tega limona vsebuje vlaknino pektin, ki je prav tako povezana s pozitivnim vplivom na težo. »Pektin lahko v krvi zmanjša količino slabega holesterola in deluje protivnetno,« je povedal Bahram Arjmandi, profesor nutricionizma z univerze Florida. Ob tem preprečuje pretirano absorpcijo maščob iz prehrane in uravnava izločanje inzulina. Vendar dodaja, da se večina pektina nahaja v mesu in ne v soku limone in bi za res dober izkoristek morali pojesti cel sadež. Namesto tega priporoča jabolko.

Nima čudežne moči

Ob vsem tem je slika nedvomno jasnejša: pitje vode z limono na telesno težo nima prav veliko vpliva. »Ne gre za čudežni napitek, še zdaleč ne,« je povedala Elizabeth Dejulius, prehranska strokovnjakinja s klinike v Clevelandu in dodala, da v določeni meri vendarle lahko pomaga.

Velikokrat namreč ljudje občutek žeje zamenjujejo za lakoto, voda z limono pa primerno navlaži telo. Hkrati dehidracija upočasni presnovo in tudi s tega vidika voda z limono lahko pomaga.
Prav tako so nedvomno na boljšem vsi, ki jo pijejo namesto sladkih pijač. Če ji seveda ne dodajo sladkorja. Obstajajo tudi domneve, da voda z limono zavira tek, vendar za dokončno potrditev tega še ni dovolj dokazov. »Upravičeno domnevamo, da gre zgolj za placebo učinek. Če nekdo verjame, da lahko nekaj ublaži njegov tek, je vedno mogoče, da nanj tako deluje. Menim, da tudi voda z limono na posameznike vpliva tako,« je povedal Arjmandi. »To je vedno treba upoštevati.«

In zaključek

Če vam je voda z limono všeč, si ji privoščite. Zlasti če z njo nadomeščate sladke pijače. Če pa bi radi shujšali, vendarle bodite pozorni tudi na to, kaj je na vašem krožniku. Sicer izjemno priljubljena ter opevana pijača namreč nima čarobne moči.

Deli s prijatelji