ZMAGOVALNO

Kako rdeča barva zavira PMS

Objavljeno 30. januar 2013 08.00 | Posodobljeno 30. januar 2013 08.00 | Piše: M. F.

V pomoč pri obvladovanju predmenstrualnega sindroma vam bodo prehranska dopolnila, žalostni filmi, sonce in rdeč krožnik.

V času pred menstruacijo vam bo najmanj dišala hrana na rdečem krožniku.

Imate občutek, da so opozorila, da se bliža menstruacija, iz meseca v mesec očitnejša? Ne, to ni plod vaše domišljije. Znanstveniki z univerze Yale pravijo, da predmenstrualni sindrom (PMS) z leti postaja vse izrazitejši. Na srečo ga je lahko ukrotiti.

Vzemite nadomestek

Tableta, ki vsebuje 300 ml aminokisline L-teanin pomaga ženskam pri blaženju PMS. Vsakodnevno uživanje, seveda po posvetu z zdravnikom, je še učinkoviteje pri obvladovanju napetosti, glavobolov in drugih simptomov. Ne marate nadomestkov? Šest skodelic zelenega čaja dnevno telesu zagotovi prav toliko omenjene aminokisline.

Glejte žalostne filme

Najbrž menite, da srce parajoče zgodbe vse samo poslabšajo, nove raziskave pa odkrivajo, da velja ravno obratno: žalostna zgodba spomni ljudi, da njihovo življenje ni takšno (upajmo, da res). Odmerek hvaležnosti je dovolj, da možgani sproščajo več hormonov sreče, med njimi tudi oksitocina.

Omislite si rdeči krožnik

V dnevih pred menstruacijo zelo diši prepovedana hrana, najbolj seveda slaščice. Rešitev je v rdečem krožniku. Švedski znanstveniki so dognali, da krožniki in skodelice v tej veseli barvi zmanjšujejo željo po razvajanju s hrano kar za 41 odstotkov. Razlaga: rdeča barva spominja na luč na semaforju in vam podzavestno pošilja signale, da nehajte jesti slasten zalogaj.

Pomirite se na soncu

Vsaj 20-minutno vsakodnevno gibanje na svežem zraku lahko prepolovi predmenstrualno napetost in razdražljivost.

Jejte krompir

Strokovnjaki s Cambridgea pravijo, da je pomanjkanje kalija v telesu eden glavnih povzročiteljev PMS. Jajčniki namreč nujno potrebujejo ta element za proizvodnjo progesterona, ki simptome blaži. Če je pečen krompir v olupku na jedilniku vsak dan, PMS miruje cele tri mesece.

Kaj pa, če je še hujše?

Predmenstrualna disforična motnja (PMDM) je vrsta PMS. Gre za težjo obliko, pri blaženju katere so potrebni tudi antidepresivi. Če ste v obdobju pred menstruacijo ravnodušni, brez energije, žalostni in obupani, celo besni, z napadi panike in spremembami v koncentraciji ter z močnimi glavoboli in bolečinami v dojkah, bo čas za posvet z zdravnikom.

Deli s prijatelji