GROZA

Filmska zvrst, ki spodbuja hujšanje

Objavljeno 06. december 2017 07.55 | Posodobljeno 06. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Morda si boste po novem večkrat zavrteli grozljivko.

Več strahu, več adrenalina, manj kilogramov.

Težko je pojasniti, zakaj nekateri zavzeto prisegajo na filme, ki v kosti poženejo strah. A če jih sami zavračate, si boste morda po tem, ko boste prebrali, kakšen učinek imajo na telo, premislili.

Grozljivke za vitko linijo

Kot so namreč dokazali strokovnjaki z univerze Westminster, je mogoče z ogledom uro in pol dolge grozljivke porabiti prav toliko kalorij kot med polurnim sprehodom. Natančneje: približno 113 kalorij, kolikor jih je v manjši čokoladni ploščici.

Komu torej mar za vse skrivanje pod odejo, skakanje s kavča in nočne more, če je z njimi mogoče shujšati?!

Kje tiči skrivnost

»Najučinkovitejši so filmi, v katerih je veliko presenetljivih grozovitih prizorov. Med njimi se pospeši ritem srca. Ko to začne hitreje biti, se poveča količina adrenalina v organizmu, pospeši se tudi srčni utrip,« je pojasnil psiholog omenjene univerze Richard Mackenzie. »Prav povečana količina adrenalina, sproščena med kratkimi epizodami intenzivnega stresa, ki ga v tem primeru povzroča strah, blaži tek, spodbuja presnovo in poveča energijsko porabo telesa.«

Slaba novica

Učinka nedvomno ne gre pričakovati, če se boste med ogledom filma tolažili s sladkimi ali slanimi prigrizki. Učinki namreč veljajo samo za tiste, ki si med filmskimi prizori ne privoščijo nobenih dodatnih kalorij. 

Deli s prijatelji