IZBERITE PRAVEGA

Štirje odgovori, zakaj jesti kruh

Objavljeno 20. november 2015 08.00 | Posodobljeno 20. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Čeprav je zadnje čase pogosto na črni listi, je pravi kruh telesu prijazen.

Kruh iz polnozrnate moke je zaveznik zdravja.

Ko gre za hujšanje in zdravo prehrano, kruh na seznamu osovraženih jedi zavzema visoko mesto. A vendar je tam velikokrat neupravičeno.

Največkrat ga res povezujemo z enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki povzročijo hiter porast ter nato tudi upad sladkorja v krvi, zato smo po beli žemljici ali rezinah bele štruce znova hitro brez prave energije.

Vsak res ni dober

Pa vendar to okusno živilo vsebuje veliko več zdravju prijaznih snovi, kot bi si mislili. Res pa je, da to ne velja za vsak kruh.

Zdrav je tisti, ki je spečen iz polnozrnate pšenične (najbolje pirine) ali ržene moke ter obogaten s semeni in z olivnim oljem. Z dodatkom jajc, orehov, česna, cimeta in podobnih sestavin se njegova tekstura in sestava še obogatita.

Štirje pozitivni učinki kruha na zdravje 

  • Kruh iz polnozrnate moke vsebuje sestavljene ogljikove hidrate. Ti se presnavljajo počasi, ne povzročajo hitrega dviga in nato upada sladkorja v krvi ter zato dolgo zagotavljajo energijo. Poleg tega pa so v njem še beljakovine in velike količine mineralov, med katerim je tudi kalcij, ki je ključen za zdrave kosti.
  • Polnozrnati kruh vsebuje železo, ki telesu zagotavlja energijo ter izboljšuje krvno sliko.
  • Kruh iz polnovredne moke telesu zagotavlja vitamin E ter vitamine B-kompleksa.
  • Polnozrnati kruh je bogat z vlakninami, ki so nujno potrebne za zdravo delovanje prebavnega sistema.

Več kot dovolj razlogov, da si odrežete košček.

Deli s prijatelji