SLASTNO IN PRIJETNO

Topli val, Kobarid

Objavljeno 26. avgust 2011 21.41 | Posodobljeno 28. avgust 2011 17.00 | Piše: Jože Splichal

Jadranska kuhinja, kot jo interpretirajo v znani kobariški restavraciji

Jadranski okusi v dolini Soče
Že sredi 70. let, ko so Topli val vodili še starši na stari lokaciji, smo tam odlično jedli. Tradicija je obstala: jadranska kuhinja v dolini Soče. Otroka, Aleš in Tanja, sta se poročila in zdaj vodijo Topli val v četvero. Gre jim odlično: moram reči, da sem bil prav presenečen nad precizno pripravo jedi, ki jim je okus predvsem izboljšala brezhibna svežina morskih prebivalcev. Topli val se je predstavil s svojim tipičnim jedilnikom, pod opombo pa naj zapišem, da gre jastog v degustacijski meni le, če si ga zaželijo vsaj štirje jedci.

Gremo torej po vrsti! Najprej surovo: jakobova školjka (kapesanta) s pomarančnim konkasejem, marinirani jadranski škampi, mariniran oradin file s svežimi jurčki in ostriga so vedno zmagovita kombinacija, če so vse sestavine sveže. Zraven smo pili novo penino sine finis iz rebule, ki jo delata Četrtič in Prinčič, prvi s slovenske, drugi z italijanske strani Brd, s katero so nas v Toplem valu tudi pozdravili.

V nadaljevanju je morski orkester igral na vso moč, krožniki so nas zares navdušili. Prinesli so školjke v sopari: mušule (bradavičaste lepotke), dondole, klapavice (tudi dagnje ali pedoči), vongole, jakobovke (kapesante), nožnice (kapelunge).

Zmagovalec dneva je bil vsekakor jastog na rdeče s testeninami; a bevet je bilo le toliko, da so malce popivnale omamno dišečo omako.

Za glavni krožnik so postregli file romba, ki so ga pripravili v pergamentu. Ko so ga razprli, se je pokazal še škamp, iz škrniclja pa so pogledali tudi jurčki, bučke in špinača ter popečen krompir z rožmarinom – vse skupaj pa prepojeno z ribjim sokom.

Končali smo s presenečenjem Toplega vala, saj kuhar sladico pripravi vsak dan malce drugače. Znameniti kobariški štrukelj vsekakor mora biti na krožniku, nam pa so postregli še s črnim in belim tiramisujem, čokoladno peno ter pomarančno in jagodno omako.

In vina? Po penini brez meja smo pili še zelen 2009, Pasji rep, Vipavska dolina, k jastogu sauvignon letnik 2008 Blažiča iz Brd, pa tabu 2007, belo zvrst iz kleti Guerila iz Planine nad Ajdovščino, pri sladkem presenečenju pa smo končali s sladkim muškatom 2010 iz kleti Vinakoper.

Deli s prijatelji