OKUSI SLOVENIJE

Pri Žabarju, Ljubljana

Objavljeno 17. februar 2013 14.15 | Posodobljeno 17. februar 2013 14.15 | Piše: Jože Splichal

Na Viču ima že dobro stoletje odprta vrata klasična gostilna, v kateri spoštujejo tradicijo: za kosilo na pustni torek smo tako na krožnikih za toplo predjed dobili tudi ocvrte žabje krake, s katerimi so potrdili, da se upravičeno imenujejo Pri Žabarju.

Žabar je ljubljanska gostilna s tradicijo: na Viču strežejo gostom že več kot sto let, zdajšnji gospodar je Rok Robežnik, ki prevzema vajeti od očeta Milana. Na pustni torek se je gostilna takoj po dvanajsti hitro napolnila; natakarji so gostom ponujali predvsem pustno kosilo: ričet, v katerega je stopil kralj živali, pa kos prekajenega s krompirjevo solato in kajpak krof. Sredi kosila so hrupno vstopile še maškare s harmoniko, glasnim šemam, ki so odganjale sneg, čeprav je zunaj snežilo, je mladi gospodar ponudil kozarec hišnega vina in, seveda, krofe.

Čeprav degustacijskega menija pri Žabarju nimajo, saj gostom postrežejo ali s kosilom ali po naročilu, smo se hitro zmenili za prikaz tradicionalnih jedi z njihovega jedilnega lista.

Začeli smo z domačo žolco s čebulo in bučnim oljem, takoj po žolci pa smo dobili na mizo ocvrte žabje krake, ki ohranjajo tradicijo gostilne, saj je, ne nazadnje, po njih gostilna dobila tudi ime. Nekdaj so jih največ prinesli z Barja, danes, ko so zaščitene, pa dobivajo uvožene krake predvsem z gojišč v Aziji. K obema predjedema so ponudili sivi pinot letnik 2011 Aljoše Sirka iz Višnjevika v Brdih; Sirk je eden od hišnih vinarjev, zato točijo tudi njegova odprta vina.

Žabarjeva klasika so tudi telečja jetrca, ki jih pripravijo v ponvi s čebulo. Torek je pravi dan zanje, saj mesarji v ponedeljek koljejo, zato so bila nežna, predvsem pa sveža.

Potem smo dobili še jagnjetino iz krušne peči, za spremljavo so prinesli pražen krompir in motovilec s fižolom in trdo kuhanim jajcem, ki je bil zabeljen z bučnim oljem. K jetrom in jagnjetini so postregli z odprtim suhim cabernet sauvignonom letnik 2011 iz Sirkove kleti.

Čeprav je bil pustni torek, so s tortico pokazali, da se že pripravljajo na četrtkovo valentinovo. Pri Žabarju namreč ni zgolj gostilna, imajo tudi prenočišča in slaščičarno, v kateri so že pekli torto valentin z brusnicami, vaniljevo kremo in čokoladnim srčkom.

Dobro je vedeti

Gostilna pri Žabarju

Rok Robežnik
Viška cesta 50
1000 Ljubljana
Tel.: 00386(0)1 423 24 62
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik
Od ponedeljka do petka od 11. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah zaprto.
sedeži
85
degustacijski meni
Po dogovoru; opisani meni 20 evrov, brez vina.
vinska klet
Hišna vinarja Aljoša Sirk iz Višnjevika v Brdih in Martinčič iz Šmalčje vasi pri Šentjerneju. buteljk: 25
kreditne kartice
Vse razen AE.

Deli s prijatelji