KULINARIČNI POTEP

Kje v hrvaški Istri se dobro je?

Objavljeno 27. avgust 2011 13.00 | Posodobljeno 27. avgust 2011 13.00 | Piše: Jože Splichal

Istrski gostinci – tako kot vinarji – prehiteli slovenske

Istra poleg dobre hrane ponuja tudi pestro izbiro vin
Vinarji iz slovenske in hrvaške Istre so dvignili glas: »Naj nas politika ne ločuje, pač pa naj nas raje poveže. V Evropo bi radi šli kot ena vinska regija!« Ker bo Hrvaška predvidoma v kakšnem letu del Evropske unije, je to kajpak edino logično razmišljanje. Magična dežela Istra pač nima druge meje kot zgolj politično. Vse drugo diši enako: malvazija na obeh straneh, tartufi prav tako, oljčni nasadi, bobiči in mineštre, skratka, vse skupaj bi morali povezati, lično zapakirati in ponuditi turistom kot še neodkrito Provanso ali Toskano.

Vinska pobuda je prišla s hrvaške strani, bržkone bo tudi kulinarična prej prišla z vzhodne, saj tudi v kuhinji hrvaške Istre zdaj diši bolj zapeljivo kot v tisti na slovenski strani. Štirje kuharji hrvaške Istre so uvrščeni med Jeunes Restaurateurs d’Europe. Kaj danes kuhajo in kakšna vina ponujajo? Zdaj, ko bo najhujša vročina mimo in ko bo preglasen vrvež turistov malce potihnil, je čas, da se odpravite raziskovat po Istri.

Tu je nekaj predlogov Okusov, kam zaviti in kaj pokusiti

Pepenero v Novigradu in Marin Rendić, tisti chef, ki je Hrvaško predstavljal v New Yorku in kuhal tudi za Angelino Jolie, nam je na hitro pripravil tri krožnike. Prvi: welcome to Pepenero je hladna juha iz lubenice s kumaričnim želejem, s keksom iz olivnega olja in opečencem s temnim pivom in škampi. Zraven je ponudil kozarec ene najbolj znanih hrvaških penin: tomac, classic brut. Drugi: infuzija jastoga, kuhanega v vakuumu, s krompirjem in z nektarino ter jastogovimi ikrami in zelišči. Vino pa: malvazija 2010 piquentum mladega vinarja Dimitrija Brečevića iz Buzeta, ki je znanje iskal v Franciji in je torej nekakšen francoski dotik Istre. Tretji: Pepenero smoke style ali kozice, hobotnice in jakobove pokrovače z emulzijo iz sipinega črnila ter (dimljenim) z zrakom iz zelenega čaja s korenom, z rdečo peso in jabolkom. Vino pa iz Medžimurja: Robert Naprta (tudi scenarist hrvaških žajfnic), chardonnay solum 2009.

V Umagu se je kot najboljša gostilna zadnje mesece promovirala Mare e monti by Kukuriku Kastav, ki jo vodi Robert Kličković. Poleti je kajpak nadvse osvežilen ribji tatarec. Robert ga je naredil iz brancina in morskega koprca (Hrvati mu rečejo motar), dodal pa še emulzijo iz pomaranče, limone, olivnega olja in medu iz kadulje ter rdeči poper. Vino: terre bianche 2009, zvrst malvazije, chardonnaya, sauvignona in viognierja Morena Degrassija iz bližnje Bašanije.

Še skok v Rovinj, v hotel Monte Mulini oziroma v njihovo ekskluzivno restavracijo Wine Vault. Chef Tomislav Gretić z mednarodnimi kuharskimi izkušnjami je pripravil dva krožnika. Prvi: rarog s kremo iz česna in žafrana, z lisičkami, s šparglji in čebulo, poširano v rdečem vinu ter z brokolijem in rdečim zeljem. In zraven vino ene najuspešnejših hrvaških kleti zadnjih let: Saint Hills, nevina 2009, zvrst malvazije in chardonnaya iz okolice Višnjana. Drugi: argentinski biftek z gosjimi jetri, s krompirjevo kremo, z mladim porom in omako iz mavrahov. In še enkrat Saint Hills, tokrat dingač 2008 iz vinogradov na Pelješcu.
Deli s prijatelji