HUJŠANJE

Po stopnicah brez sopihanja in bolečin

Objavljeno 16. marec 2017 12.04 | Posodobljeno 16. marec 2017 12.06 | Piše: T. P.

Gabourey Sidibe razkriva, da je shujšala s pomočjo želodčnega obvoda.

Nikoli ni bila drobna. Vedela je, da ne glede na diete in športno dejavnost nikoli ne bo mogla priti v krog supervitkih in dolgonogih hollywoodskih lepotičk, saj je narava takšne ni naredila. »Nikoli nisem bila drobno dekletce. Bila sem debel otrok,« priznava Gabourey Sidibe, ki si je sicer prav zaradi obilnega telesa utrla pot v filmsko meko. Preboj je doživela s filmom Življenje je dragoceno (Precious) o čezmerno težki najstnici, ki jo posiljuje oče. »To je bila vloga za debela dekleta,« priznava Gabourey, ki si je tako priigrala nominacijo za oskarja, a se kljub nenadnemu uspehu in slavi ni znebila morečega občutka manjvrednosti, ki jo zaradi odvečnih kilogramov spremlja že vse življenje. »Bila sem v vojni s svojim telesom. Sovražila sem se.« Kar je bilo morda res še kakšno leto ali dve nazaj. A ne več tudi danes, saj se je s pomočjo terapije sprijaznila z oblinami, ki ne dosegajo hollywoodskih lepotnih standardov. Zaradi medicine, saj se je maja odšla na operacijo želodčnega obvoda, pa je izgubila precej kilogramov, ki še vedno počasi odpadajo. »Zdaj sem končno pripravljena, da sprejmem povabilo moškega na zmenek. Slednje kar pričakujem.«

Tarča zasmehovanja

Že kot deklica je bila debelušna, a se ni obremenjevala, tudi zato, ker so člani njene družine med obilnejšimi. A je pri rosnih šestih začela izstopati tudi iz svoje debelušne družine, ki ji je začela prigovarjati, naj vsaj malce shujša. »Tako bodo ljudje videli, da si lepo dekle,« ji je polagal na srce oče. Kar je naletelo na gluha ušesa, dokler ni prestopila praga srednje šole, kjer je nemudoma postala tarča žaljivk in zasmehovanja. Dodatno rano ji je zadala še ločitev staršev, kar jo je pahnilo v brezno depresije in bulimije. »Kakšna tri leta sem se spopadala z bulimijo. Bruhala sem tudi zato, ker sem se vsakokrat počutila, kot da plavam na oblačku mamilarske omotičnosti in blaženosti.« A čeprav se je rešila prehranske motnje, je začela razmišljati o operaciji, ki bi ji pomagala shujšati, saj diete pri njej pač niso imele želenega učinka. »Pri 22 letih sem se resno poigravala z idejo želodčnega obvoda, a so mi kirurgi svetovali, naj počakam še leto ali dve.« A ji je pot prekrižal film Življenje je dragoceno, zaradi katerega je morala ohraniti svoje kilograme.

Pred več kot desetletjem je želela duševno agonijo premagati s pomočjo kirurgije. Od tedaj je moralo preteči kar 11 let. »Dobro desetletje sem si govorila, da je operacija moja zadnja in skrajna možnost.« Pod kirurški nož ni šla zaradi nečimrnosti, ampak v želji po zdravju in še mnogo letih. Lani so ji zdravniki namreč postavili diagnozo diabetesa tipa 2. »Ni šlo za lepoto. Nisem več želela, da me že pri preprosti hoji po stopnicah vse neznansko boli. Sovražila sem svoje telo, bila z njim v vojni. Vedela sem, da se ne bom več sovražila, če bom s sabo začela lepše in boljše ravnati,« zdaj priznava zvezdnica in pridaja, da operacija ni bila »lažji izhod. Nisem goljufala. Vendar brez obvoda ne bi nikoli mogla izgubiti toliko kilogramov.« Čeprav o številkah, ki ga je kazal in ga zdaj kaže kazalec na tehtnici, ne želi govoriti.

Končno se ima rada

Prva stopnja je bila terapija. »Potrebovala sem dolga leta, da sem spoznala, da sem lepa,« pripoveduje in nadaljuje, da se je en dan preprosto usedla, se zazrla sama vase in se odločila, da se bo ljubila ne glede na zunanji videz. »Ne meneč se za mnenja drugih ljudi, imela se bom rada!« se je odločila. »Utrujena sem bila od tega, da se sovražim in slabo počutim v lastni koži.« Drugi korak pa je bila operacija. »Kirurg mi je povedal, da mi bodo za polovico zmanjšali želodec, kar bo zamejilo lakoto in zmanjšalo količino hrane, ki jo bom sposobna pojesti. To bo vplivalo tudi na moje možgane, da bom želela jesti bolj zdravo. To je zvenelo kot ponudba, ki je ne smem izpustiti!« In je tudi ni, ampak jo je zagrabila z obema rokama. »Dolgo sem se sovražila, zdaj pa svoje telo obožujem. Na meni ni ničesar grdega!« Ne le zaradi operacije, saj je temeljito spremenila tudi življenjski slog. Osebni trener in nutricionist sta postala njena skoraj najboljša prijatelja, ob zdravi prehrani in vadbi pod nadzorom trenerja pa tudi sama vsak dan z veseljem premaguje dolžine bazena.

 

.

Deli s prijatelji