ODZIV STROKE

Odziv s Fakultete za šport: The Biggest Loser – tako se ne dela!

Objavljeno 29. oktober 2017 12.53 | Posodobljeno 29. oktober 2017 17.52 | Piše: P. Pa.

Zgroženi so nad pristopom v priljubljenem šovu. Preberite, kaj jim očitajo.

Resničnostni šov The Biggest Loser Slovenija, v katerem to jesen tekmovalci izgubljajo kilograme, je na spletnih omrežjih takoj ob začetkih sprožil veliko različnih odzivov. Med njimi je bilo veliko takšnih, ki so se zgražali nad pristopom obeh trenerjev. Če so se v začetku oglašali laiki, rekreativci in samooklicani strokovnjaki, pa sta zdaj svoje pristavili še raziskovalci s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

»The Biggest Loser Slovenija – tako se ne dela! Treba se je oglasiti. Navedeni resničnostni šov je v nasprotju s strokovno doktrino, ki jo podajamo na Fakulteti za šport. Pristop k vadbi je nestrokoven, etično sporen in zdravstveno ogrožajoč,« so zapisali na svojem uradnem facebooku, ki ga urejata zaposlena na fakulteti Vedrana Sember in Gregor Jurak.

Program bi bilo treba pripraviti za vsakogar posebej, obremenitev pa ne sme biti takoj maksimalna!

Zapis je naletel na precej odzivov, predvsem pa laike zanima, kaj je ogrožajoče in etično sporno, zato strokovnjaki (v nasprotju s 'strokovnjaki') tem pojasnjujejo, da je pri takšni stopnji debelosti treba pripraviti program za vsakega posameznika in ga prilagoditi njegovi gibalni sposobnosti in znanju. Obregnili so se ob pretirano hitro izgubljanje telesne mase v tako kratkem času in dodali, da ob takšni vadbi in hujšanju ni primerno stradati. Dodali so tudi, da obremenitev ne sme biti maksimalna, da se začne vedno z nizkimi in se potem počasi stopnjuje. »Navijaštvo v smislu 'dajmo, dajmo, stisni itd.' je skrajno neprimerno, za takšnega posameznika zdravstveno ogrožajoče. Ko pridemo do ustrezne ravni telesne zmogljivosti in športnega znanja posameznika, ki omogoča skupinski pristop, ga lahko vključimo v skupinske vadbe, vendar mora posameznik še vedno imeti znotraj tega individualne cilje, obremenitve in tudi nekatere posebne naloge, ki so vezane na njegove posebnosti. Toliko na kratko.«

Deli s prijatelji