USPEH

VIDEO: Tehtala je pol tone, zdaj shujšala za polovico

Objavljeno 22. april 2017 10.38 | Posodobljeno 22. april 2017 10.38 | Piše: STA, Mo. S.

Egipčanka Eman že 25 let ni zapustila svoje hiše v Aleksandriji, dokler ni februarja poletela v Mumbaj na operacijo, s katero so ji zmanjšali želodec.

Pol tone težka Egipčanka, ki je veljala za najdebelejšo žensko na svetu in je februarja odšla na poseg v Indijo, je že izgubila polovico svoje teže. To je skoraj 250 kilogramov v dveh mesecih od prihoda v Indijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egipčanka Eman Ahmed Abd El Ati je tehtala okrog 500 kilogramov in že 25 let ni zapustila svoje hiše v Aleksandriji, dokler ni februarja poletela v Mumbaj na operacijo. Po tekočinski dieti, ki je pripomogla k izgubi teže, so ji marca uspešno opravili poseg za zmanjšanje želodca.

Na posnetkih, ki jih je objavila bolnišnica Saiffe, kjer so opravili poseg, Abd El Ati sedi in se smeji, ko posluša glasbo. »Končno lahko ponovno sedi na invalidskem vozičku dlje časa, kar je nekaj, česar si pred tremi meseci nismo mogli niti zamisliti,« piše v izjavi zdravnikov.

Vrsta bolezni

Ženski so po navedbah družine v otroških letih diagnosticirali elefantiazo, bolezen, ki povzroča zatekanje udov in drugih delov telesa, zato se skoraj ni mogla premikati. Kasneje je doživela še kap in ostala priklenjena na posteljo. Bori se še s številnimi drugimi bolezenskimi stanji, kot sta diabetes ter visok krvni tlak. Zdravniki nameravajo raziskati tudi vzrok za paralizo desne strani telesa, vendar mora Egipčanka izgubiti še nekaj kilogramov, preden bodo lahko opravili računalniško tomografijo.

S kirurgom je sprva stopila v stik sestra Egipčanke, ki ji zdravnika ni bilo treba dolgo prepričevati, da je sprejel primer. Nekaj težav so imeli sicer z urejanjem vizuma, vendar se je zanjo zavzela indijska zunanja ministrica Sušma Svaraj.

Indija je vse bolj priljubljena destinacija za zdravstveni turizem. Različne posege tam opravijo izredno poceni in brez čakalnih vrst.

Deli s prijatelji