EKSKLUZIVNO

Turški nogometaši tlačili blejsko travo

Objavljeno 23. avgust 2011 16.44 | Posodobljeno 23. avgust 2011 18.15 | Piše: Mirko Kunšič

Prihodnje leto gostov ne bo, če travna podlaga na štadionu ne bo primerna

Odlična promocija za Bled
BLED – Medtem ko je sinoči skupina tujcev večerjala na zgornji terasi blejskega gradu, ni opazila gneče, na drugi strani jezera, v kopališču Grand hotela Toplice. Tisti pa, ki so bili blizu, so se čudili nogometašem znamenitega Galatasaraya iz Carigrada. Izmenoma so stopali za nekaj minut v visoke čebre, napolnjene z mrzlo vodo in dodanim ledom.

Iz Slovenije v Španijo

To je eden načinov odplavljanja mlečne kisline po napornih treningih. Nogometaši, klub je bil ustanovljen pred 106 leti, so minuli teden pripotovali na Bled na enotedenske priprave. V sredo bodo v Madridu že lahko dokazali proti igralcem Reala, kaj jih je ta teden naučil trener Fatih Terim, ki bo prihodnji teden star 58 let.

Gorenjci sprejeli predlog

»Lani sem povsem slučajno odkril Bled, z letališča Jožeta Pučnika sem se odpeljal na izlet, na kremno rezino na Bled. Šel sem še do lokalnega štadiona in vodstvu kluba predlagal, da je to idealna baza za naše nemoteno delo. Sprejeli so moj predlog, letos sem se vrnil, poiskal Grand Hotel Toplice in rezerviral vse za večjo skupino, ki sem jo pripeljal v Slovenijo z letalom,« pravi menedžer nogometnega kluba 41-letni Sukru Hanedar.

Želijo na pota stare slave

Z lastnikom kluba, turškim poslovnežem Unalom Aysolom, so podpisali pogodbe nogometaši, ki prihajajo iz Brazilije, Urugvaja, Češke, Švedske, Romunije in drugih držav. Lansko sezono skušajo pozabiti, tudi zato so ponovno na trenersko klop povabili svetovno znanega in najboljšega turškega trenerja Terima, ki je klub leta 2000 pripeljal do naslova prvaka v pokalu Uefa.

Terim, nekoč tudi sam reprezentant, je na blejskem igrišču narekoval nogometašem vsak dan dvakrat oster trening in treniranje kombinacij, da bodo dobro plačani športniki učinkoviti v turški prvi ligi, ki jo letos začenjajo z zamudo.

Za Turke tudi Lakovič

Najstarejši nogometni klub (v 14-milijonskem Carigradu jih je več kot 100) je podjetje z večstomilijonskim letnim proračunom za niz športov, ki nosijo ime Galatasaray. Tako bo v njihovem rdeče-rumenem dresu letos v košarkarski ekipi igral Jaka Lakovič, ki je tja odšel za dve leti iz španske Barcelone.

Nogometaše spremlja posebna ekipa njihove televizije (Galatasaray TV), večja skupina novinarjev, zdravniška in fizioterapevtska ekipa, strežniki za okrepčila in drugi. S seboj so pripeljali svojega kuharja. Voznik avtobusa je pripotoval za njimi na Bled in nogometaše vozil do vrat blejskega štadiona.

Župan, ste slišali?

»Povejte županu (Janezu Fajfarju), da nas prihodnje leto ne bo, če ne bo travna podlaga na štadionu takšna, kakšne smo vajeni na pripravah in tekmovanjih. Vse to vam govorim povsem resno. Bled in z njim Slovenija je na prvih straneh naših medijev že ves teden. Verjetno veste, kakšna priložnost je to za Bled,« je dodal Sukru Hanedar.

Njega in še nekaj ljudi iz vodstva kluba je do štadiona vsak dan vozil v najnovejšem BMW blejski voznik. Ker ga v tamkajšnji agenciji niso imeli, so si ga morali za teden dni sposoditi v Ljubljani.

To je le dokaz več, kako je blejskemu Grand Hotelu Toplice s temi gosti, ki so jih sami poiskali, padla sekira v (turški) med ... Široki nasmeh mladega direktorja hotela Tineta Brodnjaka (Sava Hoteli, d. d.) je to potrjeval.

Deli s prijatelji