KOŠARKA

Sodniki kradli našim, a favorit na kolenih

Objavljeno 06. avgust 2011 08.00 | Posodobljeno 06. avgust 2011 08.00 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji so ugnali gostitelja evropskega prvenstva

Maljković in Smodiš s skupnimi močmi za EP v Litvi

»Ne smemo biti evforični, čeprav smo premagali enega od favoritov prvenstva, in to na njegovem igrišču. Zmaga je pomembna za našo samozavest,« je nekaj ur po pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo in veliki zmagi Slovenije nad Litvo (72 : 70) v litovski noči razlagal slovenski košarkarski reprezentant Matjaž Smodiš.

Okradeni za najmajn deset točk

Slovenija je utišala 5500-glavo množico v novi dvorani v Klaipedi, kjer so pričakovali prepričljivo zmago gostiteljev. Temu v rog so pihali tudi sodniki, Sloveniji so po domače povedano prefinjeno kradli. Skoraj jim je uspelo, če ne bi Slovenija premogla Gorana Dragiča, Erazma Lorbka in Jake Lakoviča, ki so pokazali, zakaj so tako cenjeni v svetu. »Nihče ne mara izgubljati. Še posebno pa ne pred tako publiko, kot smo jo imeli to pot. A Slovenija je imela Lakoviča in Dragiča, mi pa smo naredili preveč napak,« je povedal litovski selektor Kęstutis Kemzura. Njegov kolega Božidar Maljković je bil na novinarski konferenci vljuden, za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije pa je povedal vse, kar mu je ležalo na duši: »Ni lahko igrati proti ekipi, ki ima podporo polne dvorane in hkrati na svoji strani še sodnike. Tega na novinarski konferenci pred tamkajšnjimi novinarji nisem želel povedati, slovenski javnosti pa lahko priznam, da nam je sodniška trojica ukradla najmanj deset točk.«

Turnir nekdaj bratskih republik

Včeraj se je odprava s čarterjem vrnila v Slovenijo. Ekipi se je zvečer pridružil še en košarkar. Maljković se je po številnih težavah in odpovedih odločil, da pomladi vrsto, zato je vpoklical tudi 18-letnega košarkarja Geoplin Slovana Luko Rupnika; njegov stric Franc je bil legenda idrijske košarke. Nemiren spanec Maljkoviću povzroča Miha Zupan, ki ima težave s hrbtom. Ali bo vpoklical še koga, ni jasno. V Slovenijo pa so že prispele zasedbe Makedonije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije. Danes se začenja turnir nekdaj bratskih republik, zdaj pa držav, ki bodo vse nastopile na letošnjem EP. »To je fenomen. Težko je reči, kdo bo zmagal, ampak uvrstitev vseh šestih na EP je dokaz, da je košarka po propadu Jugoslavije vendarle preživela,« na to temo svoje pristavi nekdanji trener Krke Aleksandar Džikić.

Tabla le za nujne primere

Slovenci so včeraj počivali, danes imajo trening do 13.30, uvodna tekma pa bo jutri. To ne bo navaden obračun. Ne nazadnje se je slovenski selektor Maljković jeseni odločal ravno med Črno goro in Slovenijo, a na koncu so ga po obisku v Beogradu Slovenci prepričali in mu v podpis ponudili triletno pogodbo. Maljković pa je tudi na zadnji tekmi ostal zvest svoji tradiciji – ni uporabljal trenerske table. Eni bi rekli, da gre za staro trenersko šolo, a se za tem skriva precej več kot le modna muha slovenskega selektorja. Njegova filozofija je jasna: tablo se uporabi le v primeru, ko se želi igralce v najbolj kritičnem trenutku s skopimi informaciji prebuditi, ne pa, da se po njej piše v vsaki minuti odmora. Šjor Boža je prepričan, da se večino akcij tako in tako usvoji na dolgih treningih, ne pa v minuti odmora.

Deli s prijatelji