PENTLJA

Sanchez prvi na cilj, Contador zaostal

Objavljeno 14. julij 2011 20.29 | Posodobljeno 14. julij 2011 20.29 | Piše: D. P./STA

V 12. etapi, prvi v Pirenejih, so morali kolesarji opraviti tri vzpone

Španec Samuel Sanchez (Euskatel) je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Franciji
PARIZ – Španec Samuel Sanchez (Euskatel) je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Franciji. Prvo pravo gorsko etapo s ciljem na Luz-Ardidenu je olimpijski prvak dobil pred Belgijcem Jellom Vanendertom (Omega). Pravi junak prve pirenejske preizkušnje je domačin Thomas Voeckler (Europcar), ki je presenetljivo ubranil rumeno majico vodilnega.

Trikrat v hribe


V prvi etapi v Pirenejih so morali kolesarji opraviti tri vzpone, vključno s slovitim vzponom na Tourmalet, enim najtežjih v kolesarski karavani sploh, ki je dodobra razredčil njihove vrste, za konec pa so po 13-kilometrskem klancu splezali še na Luz-Ardiden. Najbolje sta se znašla Sanchez in Vanendert, ki sta pobegnila in zdržala do cilja.

Contador je zaostal

Vsi glavni favoriti za končno zmago na Elizejskih poljanah so ciljno črto prečkali povsem skupaj, tako da prva pirenejska etapa še ni odločila o ničemer; res pa je, da so se v zadnjih trenutkih etape Italijan Ivan Basso, Avstralec Cadel Evans in Luksemburžan Andy Schleck otresli prvega favorita Španca Alberta Contadorja, ki je zaostal za malenkost več. Že okoli osem kilometrov pred ciljem v smučarskem središču je ostal brez pomočnikov Saxo Banka.

Kolesarje v petek čaka 156 kilometrov dolga etapa od Pauja do Lourdesa.
Deli s prijatelji