V STOŽICAH

Remi Olimpije proti dunajski Austrii

Objavljeno 28. julij 2011 20.48 | Posodobljeno 28. julij 2011 22.57 | Piše: D. P.

V dunajskem klubu je kariero končal Mile Ačimovič

Olimpija v Stožicah proti Austrii

LJUBLJANA – Igralci ljubljanske Olimpije so v 1. tekmi  3. predkroga evropske lige na domačem terenu remizirali (1 : 1) z dunajsko Austrio. Za Ljubljančane je zadel Dare Vršič. Povratna tekma bo čez teden dni.

Evropska liga, 1. tekma 3. predkroga, četrtek, 28. 7.
NK Olimpija – Austria 1 : 1 (0 : 1)
0 : 1 Linz (33.), 1 : 1 Vršič (60.)

Pričakovana postava, glasni navijači

Na štadionu se je zbralo okoli 10.000 gledalcev, prednjačili so navijači skupine Green Dragons, ki so se nekaj dni pripravljali na to tekmo. Olimpija je tekmo začela v postavi Džafić, Jović, Sretenović, Anđelković, Salkič, Radujko, Vršič; Omladič, Lovrečič, Škerjanc, Bešić.

Pobuda zmajev

Že v 12. minuti je moral iz igre branilec Sreten Sretenović, ki se je poškodoval. Namesto njega je vstopil Antonio Delamea Mlinar. V 15. minuti je imel priložnost Nik Omladič, v 19. pa je z leve meril Davor Škerjanc. Žoga je bila večji del uvodnih minut v domačih nogah.

0 : 1 za goste


Austrijin trud je bil poplačan v 33. minuti – po podaji Zlatka Junuzovića je zadel Roland Linz. Olimpija je kljub šoku nadaljevala podjetno igro, v 36. minuti je od daleč meril Anej Lovrečič. Temu je sledil še poskus Vršiča v 42. minuti, a žoga ni našla poti v mrežo gostov. Trener Dušan Kosič je bil zaskrbljen, nekajkrat se je prijel za glavo, saj so gostje vodili z 0 : 1. kar je bil tudi rezultat uvodnih 45 minut.

Čadikovski namesto Bešića

Olimpija je tudi drugi polčas začelo odločno in podjetno – v 50. minuti je dobro meril Lovrečič, a je gostujoči vratar žogo odbil v 3. kot za Olimpijo, za tem pa je podobno usodo doživel tudi projektil Vršiča. V 58. minuti je v igro vstopil Dragan Čadikovski, ki je okrepil sterilni napad Olimpije; iz igre je odšel Adnan Bešić. Le tri minute za tem se je avstrijska mreža le zatresla – po odbiti žogi je do nje prišel Vršič in zadel za 1 : 1.

V 76. in 77. minuti so Ljubljančani zapravili dve priložnosti, gostje pa so najlepšo priložnost za zmago zastreljali v 87. minuti.

Tri munute podaljška

Glavni sodnik je tekmo podaljšal za tri minute, a se rezultat ni spremenil. Gostje so zadovoljni odšli iz Ljubljane, saj so si pred povratno tekmo izborili ugodno izhodišče.

Kaj pravi zgodovina?


Olimpija je na evropskih tekmovanjih do sedaj trikrat remizirala na domači tekmi. Dvakrat je iz tekmovanja izpadla (1994 proti Eintrachtu in 2003 proti Liverpoolu), enkrat pa se je prebila v nadaljnje tekmovanje (1999 proti Karedi).

Slovenski pečat na Dunaju

V klubu z Dunaja sta igrala Mile Ačimovič (2007–2010) ter Nastja Čeh (2005–2007), nekdanji selektor članske vrste Zdenko Verdenik pa je ekipo iz avstrijske prestolnice vodil v sezoni 1998/99. Austria je lani prav tako igrala v 3. krogu evropske lige, a je izpadla po dveh tekmah proti grškemu Arisu.

Deli s prijatelji