JADRANJE

Povsem nov izziv

Objavljeno 29. julij 2011 20.42 | Posodobljeno 31. julij 2011 14.00 | Piše: Franci Stres

Gašper Vinčec in Vasilij Žbogar bosta jadralsko na različnih morjih

Nesreča oraclovega dvotrupca

WEYMOUTH – Slovenska jadralska reprezentanca z imenom Luka Koper Sailing Team Slovenija, šesterica Karlo Hmeljak (laser), Gašper Vinčec (finn) in posadki 470, Tina Mrak in Teja Černe ter Mitja Mikulin in Sebastjan Prinčič, bo od 1. do 14. avgusta jadrala na predolimpijski regati v Weymouthu v Angliji. Organizirajo jo po olimpijski jadralski formuli s po enim jadralcem, jadralko in posadko iz ene države v vsakem izmed desetih tekmovalnih razredov. Vinčec je v bodoči olimpijski jadralski areni na skupnem treningu že od 18. julija. Po manjši operaciji komolca je popolnoma okreval in v roki ne čuti več bolečin, zaradi katerih je stiskal zobe že od aprilske regate za svetovni pokal na Palmi de Mallorci.

Vasilija Žbogarja, v treh izmed štirih letošnjih internih slovenskih kriterijskih regat za OI 2012 v finnu slabšega od Vinčeca, pa čaka nov izziv. Po novem je krmar španskega America‘s Cup izzivalskega sindikata Green Comm Racing. Od 6. do 14. avgusta ga v Cascaisu na Portugalskem čaka prva izmed treh letošnjih regat svetovne serije s srednje velikimi in z ultrahitrimi večtrupci razreda AC45. To bo zanimiva in negotova preizkušnja, saj bo nastopil brez resnega treninga. Svetovno serijo AC45 sta ameriški Oracle (branilec pokala Amerike) in švedski Artemis (prvi med sedmimi izzivalci) zastavila kot resno regatno ogrevanje za 34. America‘s Cup leta 2013 v San Franciscu. Sodelovanje v projektu Green Comm Racing, njegov športni direktor je Italijan Luca Devoti, najbolj znan proizvajalec enoseda finn, je Vinčec zaradi olimpijskih ambicij aprila odklonil. Žbogar, imetnik olimpijskega srebra in brona v enosedu laser, pa je z obema rokama sprejel priložnost. V Cascaisu bodo poleg dveh petčlanskih posadk dvotrupcev AC45 ameriškega Oracla verjetno jadrale še novozelandska, švedska, dve francoski in južnokorejska posadka, španski Green Comm z Žbogarjem za krmilom, če bo po le nekaj dneh treninga sposoben za tako hitre in nevarne morske boje, ter verjetno še Kitajci.

V Cascaisu bi morala biti tudi posadka Venezia Challenge, edinega italijanskega izzivalca, a je po izključitvi iz kroga uradnih izzivalcev za 34. pokal Amerike ne bo na regatnem polju. Italijani namreč niso zmogli milijona dolarjev plačila za dvotrupec.

Deli s prijatelji