MOJSTRI

Paragvaj brez zmage v rednem delu, a že v finalu

Objavljeno 21. julij 2011 11.01 | Posodobljeno 21. julij 2011 11.01 | Piše: D. P./STA

Nesrečnež obračuna je bil Franklin Lucena, ki je edini zgrešil strel z bele točke

Veselje po zmagi

MENDOZA – Nogometaši Paragvaja so se pridružili Urugvaju v finalu južnoameriškega prvenstva. V polfinalu v Mendozi so po streljanju enajstmetrovk s 5 : 3 premagali Venezuelo, redni del se je končal brez zadetkov. Zanimivo je, da Paragvaj doslej po 90 minutah še ni zmagal, a se bo vseeno v nedeljo boril za naslov.

Villar na mestu

Sreča ga je spremljala tudi v polfinalu, saj so bili Venezuelci nevarnejši, dvakrat so zadeli tudi okvir vrat. Nesrečnež obračuna je bil Franklin Lucena, ki je edini zgrešil strel z bele točke, natančneje, vratar Justo Villar ga je ubranil.

Venezuela se ni ustrašila tekmecev

Še Paragvajci, ki so se v finale uvrstili prvič po letu 1979, poskušali pa bodo osvojiti svoj tretji naslov, so priznali, da so imeli srečo. Venezuela, bolj znana po bejzbolu, Hugu Chavezu in misicah sveta kakor po nogometu, je bila na pragu novega presenečenja. Ohrabrena z dobro igro v prvem medsebojnem obračunu v predtekmovalni skupini (3 : 3) in prvo uvrstitvijo v polfinale v zgodovini se ni prestrašila uglednejšega tekmeca. Tekma sicer ni bila podobna predtekmovalni, saj sta se obe ekipi bolj posvetili čuvanju svoje mreže kot napadom.

Tako redni del ni navdušil, zato pa je bilo zanimivejše v podaljšku, v katerem so Venezuelci prevladovali na igrišču. V 93. minuti je vratnico zadel Giancarlo Maldonado, okvir vrat pa je po prostem strelu nekaj minut pozneje veselje preprečil še Juanu Arangu. Paragvajci so v 102. minuti na igrišču ostali le z 10 možmi, saj si je drugi rumeni karton prislužil Jonathan Santana. Po tem so Venezuelci še bolj napadli, si pripravili nekaj priložnosti, toda Villarja niso mogli premagati.

Paragvaj do nove zmage:

Slavili leta 1953 in 1979

Paragvaj je dvakrat segel po naslovu južnoameriškega prvaka – 1953 in 1979 –, na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki pa je prišel do četrtfinala. To je bil že njegov četrti zaporedni nastop na SP (1998, 2002, 2006, 2010).

Argentinci so jih premagali

Prvo uradno mednarodno tekmo je državna reprezentanca odigrala 11. maja 1919, ko jo je na domačih tleh  s 5 : 1 ugnala Argentina. Najvišjo zmago so zabeležili dvakrat – 30. aprila 1948 (7 : 0 proti Boliviji) ter 17.  novembra 2010 proti Hongkongu, najhujši poraz pa spet proti Argentini (8 : 0; 20. oktobra 1926).

Po Chilavertu prišel Villar

Kapetan reprezentance je vratar Justo Villar, ki se je prvič pojavil na mednarodni sceni leta 1997 na mladinskem svetovnem prvenstvu. Leta 2002 je bil menjava Joseju Luisu Chilavertu, leta 2006 se je poškodoval na prvenstvu v Nemčiji, ekipa pa je izpadla v 1. krogu. Lani je postal kapetan reprezentance.

Deli s prijatelji