EUROBASKET

Novemu mestu dvorana, plačilo KZS bo počakalo

Objavljeno 18. februar 2012 21.00 | Posodobljeno 18. februar 2012 20.57 | Piše: Drago Perko

Dolenjsko gospodarstvo s Krko na čelu rešuje Eurobasket 2013.

Bodo košarkarji Krke le dobili primeren objekt? Foto: Igor Zaplatil

Četrtek, 16. februar 2012, se bo verjetno z velikimi črkami zapisal v zgodovino novomeškega športa. Zgodil se je veliki pok, ki bo očitno imel blagodejne učinke na razvoj košarke in športa na tem koncu Slovenije. Župan Alojzij Muhič je sestankoval v Ljubljani, popoldne je hitel na sejo mestnega sveta. Vse skupaj ima skupni imenovalec – dvorana naj bi se gradila.

Prispevala bo tudi Krka

Župan je navsezgodaj odšel v Ljubljano, kjer se je sestal s predstavniki ministrstva. Ugotovili so, da za črpanje sredstev od države potrebujejo gradbeno dovoljenje, ki ga še nimajo. Na mestni občini so pojasnili, da se trudijo, da bi ga prejeli začasno. Le tako je mogoča kandidatura za državna sredstva. Na eni od prihodnjih sej mestnega sveta naj bi svetniki potrdili nov razpis, že tretji po vrsti, po katerem se bo iskalo partnerja in soinvestitorja projekta.

»Odzvala se je Krka,« se je na popoldanski seji pohvalil Muhič, naš vir pa je potrdil, da se je odzvalo celotno dolenjsko gospodarstvo s farmacevtom Krko na čelu. Ta bo očitno prispeval levji delež h gradnji dvorane, ki bo pomenila velik »push« v razvoju košarke.
V Krki, d. d., so potrdili, da podpirajo projekt. »Že od vsega začetka,« so bili jasni. Potem pa so nadaljevali: »To vidimo kot sestavni del infrastrukture v našem prostoru.« V kolikšni meri bo Krka prispevala h gradnji, je težko reči, so pa iz službe za stike z javnostjo potrdili, da za donacije in sponzorstva na leto namenijo štiri milijone evrov oziroma 0,4 odstotka prihodkov skupine Krka.

Prazne dvorane

Dušan Šešok, nekdanji predsednik Košarkarske zveze Slovenije, je spet pozval vlado, naj se začne znova pogajati z evropsko košarkarsko organizacijo, ki ji bo država Slovenija plačala šest milijonov evrov kotizacije. »Naj se zniža ta prispevek!« Šešok predlaga, da se Fibi Europe zagrozi kar z odpovedjo prvenstva, če ne bo imela posluha za (slovensko) finančno krizo in razmere v svetu. Opozoril je tudi, da ni treba poslušati Fibe in graditi tako velike dvorane (5000 ali 6000 gledalcev). »Bil sem na vseh prvenstvih od leta 1995, zato vem, da dvorane niso polne,« je pripomnil.


Da država stoji ob strani Eurobasketu, je dal v oddaji Pogledi Slovenije jasno pokazal tudi minister Žiga Turk, ki bo prihodnji teden sprejel novomškega župana. Država vidi rešilno bitko za tekmovanje: »Prvenstvo se lahko samo finančno pokrije.« V Novem mestu so pojasnili, da naj bi plačali tudi drugi obrok kotizacije Košarkarski zvezi Slovenije. »Malce bomo počakali, potem pa bomo,« so odgovorili na naše vprašanje. Kot piše v pogodbi, morajo do 15. marca na račun podjetja EP 2013, d. o. o, nakazati 150.000 evrov. Zanimiv podatek pa odkriva Supervizor, aplikacija protikorupcijske komisije. Do zdaj so le Dolenjci plačali prvi obrok kotizacije, preostala mesta (Jesenice, Koper, Ptuj), vključno z Ljubljano, pa tega (še) niso storila. Kdaj bodo, še ni znano.
 

Deli s prijatelji