ŠKANDAL

Nogometašice na svetovno prvenstvo polne steroidov

Objavljeno 16. julij 2011 17.47 | Posodobljeno 16. julij 2011 17.47 | Piše: Mi. S./STA

Gre za največji nogometni škandal po letu 1994, ko je bil suspendiran Diego Maradona

Ženska reprezentanca Severne Koreje
FRANKFURT – Pet nogometašic iz Severne Koreje je bilo pozitivnih na dopinškem testu na svetovnem prvenstvu, ki se končuje v Nemčiji, je potrdila Mednarodna nogometna zveza (Fifa) v Frankfurtu. Celotna reprezentanca je bila testirana po tekmi predtekmovalne skupine s Kolumbijo (0 : 0), ker so nekaj dni pred tem v severnokorejski ekipi odkrili pozitivna primera.

Najprej ujeli dve, nato še tri

Jong Sun-song in Sim Pok-jong sta zaradi pozitivnega testa dobili začasno prepoved nastopanja še pred tekmo skupine C v Bochumu 6. julija s Kolumbijo, po tem nastopu pa so testirali celotno ekipo Severne Koreje. Danes so na novinarski konferenci sporočili, da so s tem testiranjem odkrili še tri pozitivne nogometašice.

Blatter zgrožen

»Žalostno je, da se v Fifi soočam s tako obširnim kršenjem dopinških pravil, to je zelo boleče,« je dejal predsednik Fife Joseph Blatter. Nadaljnje ukrepe bo sprejela disciplinska komisija zveze, Severnokorejci pa so že pisno pojasnili svoje stališče. Po njihovi obrazložitvi naj bi uporabljali tradicionalno kitajsko medicino.

14 steroidov

Jiri Dvorak, zdravstveni direktor Fife, je dejal, da gre za jasen primer prepovedanih substanc. V vzorcih B so v laboratoriju v Kölnu odkrili 14 steroidov, od tega so štirje na listi prepovedanih poživil.

Severna Koreja je prvenstvo končala po predtekmovanju za Švedsko in ZDA, na tretjem mestu skupine, osvojila je eno točko in imela boljšo razliko v zadetkih od zadnjeuvrščene Kolumbije.

Deli s prijatelji