ZA JESEN V EVROPI

Mariboru je uspelo, Škoti jokajo

Objavljeno 26. avgust 2011 00.42 | Posodobljeno 25. avgust 2011 22.21 | Piše: D. P., Mi. S./STA

Dalibor Volaš je zabil ključni zadetek

Nejc Potokar in Nikica Jelavić v bitki za žogo

GLASGOW – Maribor se je uvrstil v skupinski del evropske lige, dovolj je bil remi na Škotskem.

Kvalifikacije za ligo Evropa, povratna tekma, četrtek, 25.8.
Glasgow – NK Maribor 1 : 1 (0 : 0)
0 : 1 Volaš (55.), 1 : 1 Bocanegra (75.)

Glasgow:
McGregor - Broadfoot, Goian, Bocanegra, Wallace (od 40. Perry) - Ortiz, Davis, Edu, Wylde - Jelavić, Lafferty.
NK Maribor:
Handanović - Potokar, Rajčević, Arghus, Viler - Mezga, Mertelj, Filipović, Ibraimi - Berić, Volaš.

Po 12 letih in nastopu v ligi prvakov so bili Mariborčani spet pred velikim uspehom. Skupinski del tekmovanja v evropski ligi je bil pred vrati, posebej po ugodnem izhodišču s prve tekme in prikazani igri v zadnjem obdobju. Prvi del naloge na Ibroxu so Štajerci opravili dobro v smislu, da niso dobili gola kljub nekaj lepim priložnostim Škotov.

Tekmo so vijoličasti začeli hrabro

Drugi del naloge pa so začeli izvrstno, saj so v 55. minuti prek Daliborja Volaša povedli in skupno prednost povišali na 3 : 1. Čeprav so Škoti nato dosegli en zadetek in močno pritiskali, je gostom uspelo zdržati vse napade in tako poskrbeti za drugi največji slovenski klubski uspeh.

Trener Maribora Darko Milanič tokrat zaradi poškodb na Škotsko ni vzel Jovana Vidovića in Marka Pridigarja, prav tako je doma ostal kaznovani Aleš Mejač. Nocoj ni mogel zaigrati niti Etien Velikonja, ki je prav tako staknil poškodbo, v kader pa se je vrnil Marcos Tavares, ki je začel na klopi.

Mariborčani so hrabro začeli tekmo, toda Škoti so hitro pokazali, da bodo še kako nevarni pri visokih žogah, ne nazadnje je Jasmin Handanović prav pri visokih podajah v kazenski prostor dvakrat slabše posredoval, v deseti minuti pa je Nikica Jelavić z glavo le za malo zgrešil cilj.

V nadaljevanju so jalovo pobudo pričakovano imeli gostitelji, ki pa res nevarne akcije niso izpeljali. Mariborčani so bolj ali manj brez večjih težav nadzorovali tekmeca, ga umirili, v 28. minuti pa so vendarle dovolili Kylu Laffertyju strel v kazenskem prostoru, ki ga je Handanović ustavil.

Več akcije je bilo v zadnjih desetih minutah prvega dela

V 34. minuti je Dorin Goian od daleč meril nenatančno, bolj natančen pa je bil Jelavić v 43. minuti, ko je po prostem strelu spet povsem neoviran prišel do strela z glavo v kazenskem prostoru gostov, vendar je sprožil prešibko, da bi lahko ugnal Handanovića. Slednji se je izkazal tudi v 45. minuti, ko je Lafferty praktično sam prišel pred mariborskega vratarja, a mu žoge ni uspelo spraviti mimo njega.

Volaš s 15 metrov v mrežo

V drugem polčasu so najprej dvakrat zapretili domači, v 55. minuti pa so Mariborčani ob svoji prvi pravi priložnosti zabili vodilni gol. Njegov avtor je bil Dalibor Volaš, ki je s 15 metrov zadel spodnji kot škotskih vrat. V 70. minuti so Škoti zahtevali enajstmetrovko, ker je žoga v kazenskem prostoru v roko zadela Aleksandra Rajčevića, a je sodnik pokazal le v kot.

Naporne zadnje minute

Toda škotski prvak je pritisk unovčil v 75. minuti, ko je iz bližine zadel Carlos Bocanegra. Škoti so nato imeli še nekaj priložnosti, najlepšo v 78. minuti David Healy, ki je iz oči v oči izgubil dvoboj s Handanovićem. Tudi v izdihljajih tekme so domači močno pritiskali, poskušali na vse načine žogo potisniti v mrežo, a slovenski prvak v tokrat pretežno rumenih dresih je zdržal vse hude nalete in se veselil napredovanja.

Deli s prijatelji