NAŠA SLOVENIJA

Maljković poskrbel za nekaj nejevolje

Objavljeno 18. julij 2011 00.34 | Posodobljeno 18. julij 2011 08.59 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca na Ptuju nadaljuje priprave za EP v Litvi

Božidar Maljković in Erazem Lorbek
LJUBLJANA – Slovenska košarkarska reprezentanca se bo danes popoldne v popolni zasedbi (pride tudi Erazem Lorbek) zbrala pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije, potem pa jih bo pot vodila na Ptuj. Teden dni priprav za evropsko prvenstvo v najstarejšem slovenskem mestu bo dovolj, da se ekipa uigra, potem pa odigra dve tekmi.

Brez hribov in planin

Da je selektor Božidar Maljković izkušen trener, ni treba poudarjati. Pa tudi z igralci očitno zna: zato so letos tudi odpadle planinsko-gorske priprave, ki jih košarkarji sovražijo. Saj ne, da ne bi marali lepih vršacev Slovenije, hudo je le, ker morajo zato ali pa kar sredi dopusta zapustiti družine in žene.

Teoman Alibegović pokazal pot

»Ves čas sem od Košarkarske zveze Slovenije zahteval le dvoje in ugodili so mi. Imel sem svojo sobo, v hotelu poleg našega je bila moja družina. Njihove stroške sem plačal sam. Ko smo imeli prosto, nisem šel na pivo ali kavo, ampak sem skočil do njih. Pa saj smo tudi košarkarji le in samo ljudje, ne pa roboti ali stroji. Zakaj se naše žene ne bi poznale med seboj? Zakaj ne bi bile družine z nami na začetku priprav? Saj smo vendarle profesionalci,« se svojih reprezentančnih dni spominja še danes najboljši strelec (990 točk) slovenske reprezentance Teoman Alibegovič, ki pozdravlja Maljkovićevo delo in malce bolj sproščeno vzdušje v reprezentanci. Pogreša pa reprezentančni kult: »Včasih je bila velika čast za vse, da smo lahko igrali za Slovenijo, danes pa se misli le na komercialo. Povrhu nagajajo tudi klubi. Če je nagajanje sploh pravi izraz. Klub plača igralca, ne reprezentanca. Zato je velika tragedija za klub, če pride igralec s priprav in prvenstva utrujen ali, bog ne daj, poškodovan.«

Polovica z družinami na Gorenjsko

Zasedba slovenske izbrane vrste je bila ves teden na pripravah v Kranjski Gori, polovico fantov so spremljale tudi lepše polovice in otroci. Po prvih petih dneh je odpadel Dino Murič. Maljković ga je poklical za število na treningu, Dino je svoje oddelal, a je očitno poškodba pustila posledice. V Kurentijo potuje okrepljena reprezentanca, vrača se pet senatorjev, ki so upravičeno dobili dodaten oddih.

Veterani in Lorbek polni energije

Matjaž Smodiš je treniral v Novem mestu, imel je nekaj težav s tetivo, ki pa mu ne bi smela preprečiti nastopa. Jaka Lakovič je vmes odletel v Istanbul, kjer se je rokoval s klubskim vodstvom Galatasaraya, ki ga je zvabil v svoje vrste. Še daljši polet je imel Samo Udrih, ki se je v ZDA udeležil poroke brata Bena, temu je v veselem trenutku ob strani kot priča stal dober prijatelj Zoran Novak. Boštjan Nachbar je ves čas treniral v Kopru, poškodba gležnja je že pozdravljena. Počival ni niti Erazem Lorbek, ki je v torek prekinil svoje dnevne dejavnosti in prihitel v Kranjsko Goro povedat, da bo igral na EP.

Zavarovanje javna ali osebna stvar?

Ob tem je dejal, da pričakuje, da bo KZS uredil dodatno zavarovanje za tveganje v primeru poškodbe med 18. julijem in 18. septembrom. Na KZS o tem, ali so zavarovanje uredili ali ne, ne želijo govoriti, češ da je to zasebna zadeva in se ne tiče javnosti. Lorbkov menedžer pa je izjavil, da pričakuje rešitev kmalu, če zadeva še ni urejena. Kot je bilo pač dogovorjeno. Javnost je to slišala na lastna ušesa. Je pa jasno kot beli dan: Erazem Lorbek je danes na zboru reprezentance.

Maljković si je lep čas želel nazaj na klubsko sceno


Zdi se, da je za malce nejevolje Košarkarske zveze Slovenije poskrbel tudi selektor Maljković, ki se po koncu akcije odpravlja v ruski klub Lokomotiv. S tem so se podrli dobri in hvalevredni načrti KZS (del jih je že bil realiziran), ki so Maljkovića maksimalno angažirali za napredek in izobraževanje slovenskega košarkarskega prizorišča. A po novem ne bodo mogoči seminarji, izbirni ter selekcijski treningi, ki so jih uvedli letos. »Ideja je bila dobra, že iščemo način, kako nadaljevati to,« poudarja direktor reprezentanc Matej Avanzo.

V soboto proti Pipanu


Po petih dneh treningov na Ptuju bosta sledili prvi dve tekmi – v soboto se bo zasedba merila s Poljaki, ki jih vodi Aleš Pipan, dan zatem v Kidričevem pa z Makedonci. Do prvenstva je ostalo še 44 dni. Časa ni na pretek, a dovolj, da se slovenski stroj uigra in uteče. Domov naj se ne vrne pred 19. septembrom. Torej dan po finalu.
Deli s prijatelji