NA OTOKU

Let srake Harisa

Objavljeno 01. avgust 2011 23.14 | Posodobljeno 02. avgust 2011 10.55 | Piše: Janoš Zore

Haris Vučkič je na pripravljalnih srečanjih Newcastla opozoril nase

Haris Vučkič (levo) se je veselil zmag v preteklosti; bo tako tudi v novi sezoni?

NEWCASTLE – V Sloveniji je dvignil prah spomladi 2008, ker jo je zagodel birokratom in zaigral na prvoligaški tekmi, preden je dopolnil spodnjo starostno omejitev, to je 16 let. Zanj so se bojda zanimali pri Manchester Unitedu in Milanu, januarja 2009 je kot veliki up evropskega nogometa prestopil v Newcastle. Od takrat pa se nogometna pot Harisa Vučkiča piše manj pravljično.

Pohvalno o Slovencu

Haris se je v zadnjih dveh sezonah in pol izgubil nekje med številnimi poškodbami (lani mu je več mesecev nagajalo koleno) in privajanjem na vrhunski nogomet elitne angleške lige. Letos bomo – če sklepamo po pripravljalnih srečanjih srak – le priče njegovemu preboju. »Zanj je letošnja sezona izjemno pomembna,« je pred dvema tednoma dejal pomočnik glavnega trenerja John Carver: »Menim, da je na naši prvi tekmi nove sezone v Darlingtonu odigral zelo dobro. To je bila njegova prva članska tekma po poškodbah. Je tehnično odličen igralec in plus za naše moštvo.« Fantu v telesu 25-letnika so v Darlingtonu prvi letošnji zadetek preprečili nasprotni branilci s posredovanjem na golovi črti.

Edina svetla točka ob porazu

Mrežo je prvič zatresel na tretjem srečanju, a je sodnik zaradi sumljivo dosojenega prepovedanega položaja zadetek razveljavil. Na četrti pripravljalni tekmi Newcastla je Haris poskrbel za potezo dneva, ko je z 19 metrov z rahlim lobiranim udarcem v dolgi desni zgornji kot vrat ameriške ekipe Columbus Crew postavil končnih 3 : 0. V nedeljo je ponovil vajo in v Leedsu proti tamkajšnjemu angleškemu drugoligašu izenačil na 2 : 2. Newcastle je tekmo pred dvema dnevoma sicer izgubil z 2 : 3, predstava mladega reprezentanta Slovenije pa je bila ena redkih svetlih točk za ene najzvestejših navijačev na svetu. »Haris je spet odigral dobro in se tako še dodatno približal prvi ekipi,« je dejal trener Alan Pardew: »Je spreten igralec. Ker je bil z igrišč odsoten zelo dolgo, ga želimo v naše moštvo vključiti počasi in postopoma (v igro po navadi prihaja sredi drugega polčasa). Toda on vztrajno opozarja nase.« »Moj načrt je zabijati zadetke,« je v tednih pred začetkom ligaškega tekmovanja optimističen Vučkič, »sem napadalen nogometaš, ki zna zatresti mrežo.«

Da le ne bi bilo poškodb

Njegovi zadetki bi Newcastlu v bitki za obstanek prišli še kako prav. Moštvo je namreč lani Liverpoolu prodalo napadalca Andyja Carrolla, obramba je porozna, slačilnica nemirna. Lanski kapetan Kevin Nolan se je odločil za igranje v drugi ligi, ker so vodilni v Newcastlu prelomili obljubo. José Enrique je navijačem sporočil, da klub ne bo nikoli več ponovil starih uspehov zaradi varčevalne politike lažnivega lastnika. Navijači so lahko upravičeno zaskrbljeni. Mladi nogometaši pač ne. Kratka klop za rezervne igralce je namreč za nadobudneža idealna priložnost za dokazovanje znanja. Naj se Harisa letos le ognejo poškodbe.

Deli s prijatelji