ŽOGA JE OKROGLA

Krona ZDA ali Japonski?

Objavljeno 14. julij 2011 23.57 | Posodobljeno 15. julij 2011 10.40 | Piše: O. G.

Na ženskem svetovnem prvenstvu v nogometu v Nemčiji sta znana finalista

Ameriški navijači napeto čakajo finale
BERLIN – Ženski nogometni reprezentanci Japonske in ZDA se bosta v nedeljskem finalu v Frankfurtu pomerili za naslov svetovnih prvakinj, v jutrišnjem malem finalu v Sinsheimu pa bosta za tretje mesto igrali polfinalni poraženki Švedska in Francija.

Japonska senzacija

Japonke, ki so minuli konec tedna senzacionalno izločile reprezentanco Nemčije, dotlej na SP 2011 edini neporaženi ekipi Švedske preprosto niso pustile nobene možnosti za uspeh. V Frankfurtu, kjer je 45.000 gledalcev kajpak v polfinalu namesto Japonk pričakovalo nemško enajsterico, so jih gladko premagale s 3 : 1, čeprav so Švedinje povedle z 1 : 0 že v 10. minuti. Nahomi Kavasumi je izenačila osem minut pozneje, po vodstvu z 2 : 1 po zaslugi Homare Sava (59.) pa je v 64. minuti kronala japonsko zmago še z drugim golom.

Američanke do finala

V Mönchengladbachu se je v deževnem in hladnem vremenu tekma med ZDA in Francijo sicer končala z enakim izidom (3 : 1), vendar so se morale Američanke za zmago močno potruditi. Francozinje so z domiselno igro v napadu spravljale favorizirane Američanke v hude težave. Francozinja Sonia Bompastor, ki je v 55. minuti izenačila na 1 : 1, je v prvem polčasu zadela prečko. V sklepnem delu so Američanke vendarle izkušeno pripeljale tekmo do želene zmage z goloma Abby Wambach (79.) in Alexe Morgan (82.).

Nemke niso prenesle pritiska


Medtem ko gre žensko SP v nogometu v Nemčiji h koncu, pa še niso potihnile kritike na račun domače reprezentance in selektorke Silvie Neid, ki ji po izpadu v četrtfinalu očitajo bojazljivost in slabo komunikacijo z igralkami. Nemke, gostiteljice in branilke naslova, so namreč veljale za nesporne favoritinje SP. Silvii Neid se vztrajanje pri starem modelu igre, ki je Nemkam prinesel dva naslova svetovnih prvakinj (2003, 2007), ni obneslo, za spremembe in orientacijo k sodobnejšemu slogu igre pa ji je zmanjkalo poguma, zatrjujejo kritiki.
Deli s prijatelji