NA TUJE

Hrvati najemajo Slovence, le Zdovc do naslova

Objavljeno 14. julij 2011 19.13 | Posodobljeno 15. julij 2011 08.45 | Piše: D. P.

Miloš Rus je Zagreb zapustil po nekaj mesecih

Aleš Pipan je nazadnje vodil Laščane
ZADAR, ZAGREB, SPLIT – Bog je ustvaril človeka, Zadar pa košarko, je rek, na katero prisegajo v tem dalmatinskem mestu. Košarka je danes daleč od slave, ki jo je imela v najbolj svetlih dneh – Zadar je bil šestkrat prvak Jugoslavije, Pino Giergia in Krešimir Ćosić pa glavna junaka na Balkanu. Klub je skorajda propadel, prišla je nova uprava, rezultatskega fiaska ni mogel preprečiti niti Josip Pino Grdović, ki je po koncu minule sezone odstopil. Zadar je ostal tudi brez mesta v Ligi NLB. A v Dalmaciji v tej vročini niso sedeli križem rok – na pomoč so poklicali Slovenca.

Kaj lahko naredi Aleš Pipan?


Predsednik Branko Skroče je v sredo zvečer predstavil novega trenerja – to je postal poljski selektor Aleš Pipan. Nekdanji slovenski selektor se zaveda, da ga čaka težko delo, bo pa naredil vse, da Zadar vrne med elito na Balkanu. Pipan je v Sloveniji vodil Satex, Zagorje, Pivovarno Laško (današnji Zlatorog), Krko ter Geoplin Slovan. Pipan ni prvi slovenski trener na Hrvaškem, zato je zanimivo pogledati, kako so se do zdaj odrezali njegovi rojaki.

Velepec naredi Faka

Najbolj si bodo verjetno Hrvati zapomnili Uroša Velepca, ki je Jakova Faka dvignil na svetovno raven, potem pa imel ključno vlogo pri tem, da je Jakov postal Jakob in slovenski državljan ter reprezentant.

Reja reševal Hajduk

Splitski Hajduk je na noge v sezoni 2009/10 postavljal priznani nogometni trener Eduardo Reja, italijanski državljan slovenskih staršev. Dalmatinci so ga dobro sprejeli, kot to s tujci po navadi naredijo. Tudi več spoštovanja pokažejo. Reja je postavi temelje, se ravno pošteno lotil dela, ko je prišel klic rimskega Lazia. Danes 66-letni strateg ni okleval – s težkim srcem je odšel v Rim in naredil dober posel ter dosegel lep rezultat.

Sagadin v Zadru

V Zadru je slabo leto ustvarjal Zmago Sagadin, ki je februarja 2009 prišel, januarja 2010 pa se je moral posloviti po porazu proti Cedeviti.

Subotić v Splitu, Zdovc do naslova

Slobodan Subotić Pixi je vodil Split do leta 2008, ko ga je celo popeljal v finale državnega prvenstva. Subotić je bil po tem tudi trener Cedevite. Še uspešnejši pa je bil Subotićev dobri prijatelj Jure Zdovc, ki leta 2003 končal kariero v dresu Splita. A ga potem v sezoni 2003/04 prevzel kot trener in postal celo hrvaški pokalni prvak.

Kratka misija

V NK Zagrebu je bil kratek čas trener tudi Miloš Rus, ki je decembra 2005 podpisal 4-letno pogodbo, spomladi 2006 pa je hrvaško prestolnico zapustil.
Deli s prijatelji