DOLGOVI

Acroni Jesenice ne 
izpolnjuje pogodb

Objavljeno 18. avgust 2011 20.10 | Posodobljeno 19. avgust 2011 11.00 | Piše: Damir Gorjanc

Denar za nove se je kljub blokiranim računom našel, sankcij za stare grehe ni

Tomaž Razingar (levo) še čaka na jeseniški denar

JESENICE – Gaber Glavič, Damjan Dervarič, Sabahudin Kovačevič, Anže Terlikar, Conny Strömberg, Miha Rebolj, Marcel in David Rodman, Gregor Polončič, Jean-Philippe Paré, Aleš Remar, Luka Žagar, Andrej Hebar, Jurij Goličič, Peter Rožič, Tomaž Razingar. Imena, h katerim bi lahko dodali še katero, čakajo na poplačilo dolgov iz blagajne hokejskega kluba Acroni Jesenice, saj slovenski državni prvak nekdanjim igralcem dolguje plače in premije še iz sezon 2006/07 in 2007/08.

Za 600 tisočakov dolgov

Okoli 600.000 evrov dolgov ostaja na plečih Jeseničanov in izhajajo še iz sezone, ko je vajeti kluba po Pavlu Ruparju, nekdanjem tržiškem županu, prevzel Dimitrij Piciga, nekdanji direktor Slovenske turistične organizacije (STO), pri katerem so pred odstopom s položaja direktorja STO v reviziji odkrili napake in nedoslednosti pri poslovanju.

Po sezoni 2006/07 so igralci in trenerji nepretrgoma osvajali državno prvenstvo. Skrbno izbrani hokejisti so polnili tribune, privabljali sponzorje in oglaševalce ter se na ledenih ploskvah potili in velikokrat krvaveli, a to je cena za opravljeno delo, za katero bi morali dobiti plačilo. Zvestoba klubu – s podpisano pogodbo – je marsikomu prioriteta že z etičnega vidika.

Težave rešujejo tudi na sodišču

Vendar pa se prepogosto zgodi, da morajo igralci, ko zapustijo delodajalca, pravico za finančno izpolnitev pogodbe iskati na sodišču. Pravnomočne tožbe nekdanjih hokejistov, ki so s ponosom nosili klubski grb, so pustile pečat v obliki blokiranih poslovnih računov kluba, poplačila vseh upnikov pa verjetno nikoli ne bo. Številni igralci so privolili v mediacijo, vendar je vehementnost uprave kluba tako velika, da se na srečanjih preprosto ne prikažejo. Drugi so šli celo dlje in so bili pripravljeni klubu oprostiti del terjatev, a se niti tako niso mogli dogovoriti.

Pri nas mora imeti vsak igralec hokeja lastno registrirano podjetje, prek katerega posluje s klubom, vsak mesec mora odvesti prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar pa je s praznim računom nemogoče. Klubi mlajše igralce velikokrat plačujejo prek študentskih napotnic. Če plače vendarle so, pa se te gibljejo od 500 evrov na mesec za začetnika do 5000 evrov za izkušenega hokejista. Žalostno je, da Hokejska zveza Slovenije neplačnikom ne diha za ovratnik, prav nobenega kritja ni niti na mednarodni ravni.

Ponovitev Olimpije?

Spomnimo se lanske sage Union Olimpije, ko Sašo Ožbolt in Vlatko Ilievski nista privolila v ponovni nateg s praznimi obljubami in sta do konca vztrajala pri poplačilu dolgov, klub pa v nasprotnem primeru ne bi dobil licence za igranje v novi sezoni. Jeseniški klub je pred novo sezono z blokiranimi poslovnimi računi krenil po novih, dragih nakupih, po navadi preplačanih tujcev. Pripravljalnega ritma ni zmotil niti odhod nekaterih tujih hokejistov, ki naj ne bi bili zadovoljni z nastanitvijo. Položaj je za slovenski hokej sramoten, saj naj bi se kosal z elito, kdaj pa bo izpod prekratke odeje pogledala mrzla noga, pa je odvisno od odgovornih pri HZS.

Deli s prijatelji