NEPOGREŠLJIVE

Znaki, da ne uživate dovolj beljakovin

Objavljeno 24. februar 2018 07.30 | Posodobljeno 24. februar 2018 08.26 | Piše: M. F.

Poskrbite, da jih boste s prehrano zaužili več.

Telo na pomanjkanje beljakovin v prehrani opozarja z različnimi znaki. FOTO: Thinkstock
Beljakovine so pomembna sestavina prehrane. Predstavljajo namreč osnovne gradnike celic, vključene so v številne celične procese, nepogrešljive so pri izgradnji mišičnega tkiva, rasti nohtov in las ter sodelujejo pri prenašanju hranljivih snovi po telesu.

Nahajajo v skoraj vseh vrstah živil, izjema so predelani sladkorji in maščobe. Njihov najboljši živalski izvor so meso, ribe, jajca, mleko, jogurt in sir. Rastlinske beljakovine se nahajajo v stročnicah (grah, fižol, čičerka, leča), v žitih in zeleni zelenjavi.

Povprečen človek bi na dan moral zaužiti od grama do grama in pol beljakovin na kilogram telesne mase. Kadar jih telo ne dobi dovolj, na pomanjkanje opozori z določenimi znaki. Naslednji najzgovorneje pričajo, da jih uživate premalo.

Hrepenite po sladkem

To je prvi znak, da telo ne dobi dovolj beljakovin: le težko se upirate slaščicam in nikoli niste povsem siti. Se sprašujete, zakaj vam, če je za to krivo pomanjkanje beljakovin, ne dišijo jajca in siri? Ena glavnih nalog beljakovin je ohranjanje stalne količine glukoze v krvi, in kadar je beljakovin premalo, ta naglo upade, zato telo hrepeni po živilih, ki hitro povrnejo energijo. To pa so slaščice. 

Pogosto ste izčrpani

Stalna količina sladkorja v krvi je ključna za koncentracijo in zbranost, kadar beljakovin v hrani primanjkuje, se zato pogosto pojavita utrujenost in nesposobnost ohranjanja jasne misli. Prav tako možgani za dobro delovanje potrebujejo dovolj beljakovin, ob njihovem pomanjkanju pa je zato opazen tudi slabši spomin.

Izpadajo vam lasje

Beljakovine so prisotne v vseh telesnih celicah, tudi tistih, ki so v lasnih mešičkih. Kadar so ti močni, so lasje čvrsto pritrjeni na lasišče, ko pa telesu beljakovin primanjkuje, izdatneje izpadajo.

Šibki ste

Beljakovine so ključne za izgradnjo mišic, ki ob pomanjkanju teh snovi slabijo, zato niti preprostim fizičnim nalogam niste kos.

Pogosto ste bolni

Brez primerne količine beljakovin ni dobrega imunskega sistema. Če torej opažate, da vas pogosto ujamejo prehlad, gripa in druge okužbe, to kaj lahko pomeni, da bi morali v prehrano vključiti več z beljakovinami bogatih živil.
Deli s prijatelji