IZJEMNA MOČ

Deset najboljših trikov s kisom

Objavljeno 20. februar 2018 09.25 | Posodobljeno 20. februar 2018 09.40 | Piše: M. F.

Reši vas lahko iz številnih zadreg.

Kis je učinkovito čistilo. FOTO: Thinkstock
Ker ne želite zapravljati denarja za draga čistila in ker vam ni vseeno za okolje, iščete najboljše načine, s katerimi bi lahko očistili svoj dom. Nedvomno vam iz veliko zadreg lahko pomaga kis. Poglejte, kje vse.

Pri zamašenem odtoku

Če se vam zamaši odtok, nanj posujte pol skodelice jedilne sode in jo prelijte z 240 mililitri alkoholnega kisa. Ko se mešanica preneha peniti, odtok splaknite z vrelo vodo.

Pri odstranjevanju trdovratnega lepila

Če pri odstranjevanju etiket ali lepilnega traku na površini ostane lepilo, ga poškropite z alkoholnim kisom, počakajte nekaj minut in nato obrišite.

Pri neprijetnem vonju

Če se iz smetiščnih košev širi neprijeten vonj, ga lahko nevtralizirate s kisom. Z alkoholnim prepojite papirnate brisače in jih čez noč pustite v košu. Ko jih boste naslednji dan iz njega odstranili, bo izginil tudi smrad.

Pri čiščenju kopalnice

V plastenko z razpršilom nalijte tretjino kisa in dve tretjini vode ter dodajte nekaj kapljic detergenta za posodo. Z univerzalnim čistilom očistite kopalniške površine.

Pri nadležnem mrčesu

V kozarec nalijte jabolčni kis in ga pokrijte s plastično folijo. Vanjo z zobotrebcem napravite nekaj luknjic. Dobili boste odlično past za vinske mušice.

Pri zmečkanih oblačilih

Zmečkano majico obesite na obešalnik in jo poškropite z mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerju 1 : 3. Ne bo vam je treba likati.

Pri odganjanju neljubih gostov

Da po vaši terasi ali dvorišču mačke ne bi puščale neljubih sledi, stene poškropite z alkoholnim kisom. One ga ne prenašajo, zato se bodo vašemu domu izogibale.

Pri zagotavljanju svežine cvetja

Cvetje v vazi bo lepo dlje, če boste vodi v vazi dodali nekaj žličk jabolčnega kisa.

Pri madežih na sončnih očalih

Z alkoholnim kisom lahko s sončnih očal očistite trdovratne madeže.

Pri pomivanju posode

V posodo, v kateri ste po nesreči prismodili jed, nalijte enako količino alkoholnega kisa in vode, vsebino pri rahlem vretju kuhajte pet minut in zlahka boste odstranili posledice kuharske nezgode.
Deli s prijatelji