SMUČARKE SKAKALKE

Za nov zimski uvod Rogljeva brani zmago

Objavljeno 04. december 2015 09.24 | Posodobljeno 04. december 2015 09.24 | Piše: M. U.

Danes se bo v Lillehammerju začela sezona svetovnega pokala tudi za skakalke.

Maja Vtič, Katja Požun, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Eva Logar bodo pozimi večerno toaleto zamenjale za skakalne kombinezone. Foto: Leon Vidic / Delo

LILLEHAMMER – Lysgårdsbakken. Tako se imenuje skakalnica v Lillehammerju, kjer se bo danes začela nova sezona svetovnega pokala tudi za smučarke skakalke. Na Norveškem bo pod komando trenerja Staneta Baloha nastopilo pet Slovenk: Špela Rogelj, lanska lillehammerska zmagovalka, Maja Vtič, Katja Požun, Ema Klinec in Urša Bogataj. V poletni veliki nagradi je prevladovala Japonska, Sara Takanaši je pobrala vse; seveda, jezna je, ker ji je zadnjo zimo skupno zmago odnesla Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz. Ravno zato bomo videli napad dežele vzhajajočega sonca, v krogu tistih, ki bi lahko in tudi bodo mešale štrene, pa so tudi Slovenke, Rogljeva je zadnjo zimo v svetovnem pokalu končala na četrtem mestu, Maja Vtič je bila šesta. Ena od postaj ženskega dela zime bo tudi Ljubno; 13. in 14. februarja se bo skakalo na prenovljeni oziroma novi napravi, stara skakalnica je bila pač že športnomuzejske vrednosti.

»Želim si, da bi imele tekmovalke lepši vikend, kot so ga imeli v Kuusamu skakalci. Da veter ne bi krojil usode tekme in da bi bila uvodna preizkušnja v sezoni reklama za skoke. Želim si tudi, da bi sezono začeli kot lani, z zmago. V tej sezoni ni svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger. Ekipa je v celoti dozorela, strokovno vodstvo je izvedlo dobre treninge in upam, da bomo lahko rekli, da smo dobili ob močni moški še močno žensko reprezentanco,« pravi Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in tudi nordijsko kombinacijo.

Še bolj vesela bi bila zmage pred domačimi navijači

No, po Norveškem se bo ženska karavana selila vzhodno. V ruskem Nižnem Tagilu bodo skoki 12. in 13. decembra, nato bodo orlice po zraku frčale v deželi samurajev. Saporo in Zao bosta s po dvema tekmama kot nalašč, da Sara Takanaši pred domačo publiko osvoji kar največ točk.

Špela Rogelj je imela v zadnjem času nekaj težav z bolečinami v hrbtu, zadnjo sezono pa je začela z zmago v Lillehammerju, sploh prvo slovensko žensko skakalno na tekmah visoke ravni v svetovnem pokalu. »Super bi bilo,??e bi bila tudi tokrat zmaga že prav na začetku. Še bolj pa bi bila vesela, če bi zmagala v Ljubnem pred domačimi navijači,« pravi Rogljeva. Zadnjo zimo je še trikrat stopila na stopničke, trikrat je skočila na tretje mesto, na drugi ljubenski tekmi pa je s četrtim mestom za las zgrešila oder. Sezona bo dolga, za uvod pa bodo orlice prekrile vikinško nebo na Norveškem. 

Deli s prijatelji