VRNITEV V SVETOVNI VRH

Za Faka 8. december znova srečen dan

Objavljeno 09. december 2017 08.22 | Posodobljeno 09. december 2017 08.24 | Piše: Marko Uršič

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je s tretjim mestom v sprinterski preizkušnji Hochfilzna dodatno potrdil rezultatsko vrnitev v svetovni vrh.

Jakov Fak je bil včeraj strelsko brezhiben, tudi tekaško je kar letel k tretjemu mestu. FOTO: AFP

HOCHFILZEN – Ko je zdrav, se seveda pokaže vrhunska kakovost. Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je pred sezono po dveh izgubljenih letih zaradi zdravstvenih težav dejal, da lahko zdaj zaradi zdravja le potrka na les, na uvodnih štirih preizkušnjah letošnjega svetovnega pokala pa je že dvakrat potrkal na vrata, ki vodijo na zmagovalne stopničke, in se nanje tudi povzpel. Na zasledovalni tekmi v Östersundu si je pritekel in pristreljal drugo mesto, včeraj pa se je na avstrijskem Tirolskem v Hochfilznu z novo odlično predstavo v desetkilometrskem sprintu zavihtel na tretjo stopničko zmagovalnega odra za najboljši trojec.

Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Bø, namerili so mu čas 24:18,4, v Hochfilznu si je s fenomenalno predstavo prisvojil že petnajsto zmago v svetovnem pokalu, deset jih ima v sprintu. Za dvanajst sekund in desetinko je včeraj zaostala živa legenda biatlonskega športa Martin Fourcade iz Francije, 35,4 sekunde pa je bil počasnejši slovenski Mrkopaljčan. »Pred petimi leti, prav na 8. december, sem tukaj zmagal na zasledovalni tekmi, kar je bila moja prva zmaga v svetovnem pokalu. Vesel sem, da sem se tekmovalno vrnil na takšen način. V Östersundu sem bil vesel vrnitve, zdaj je treba to raven le še vzdrževati, kar mi uspeva,« je bilo tudi iz besed čutiti Fakovo zadovoljstvo zaradi na novo pridobljene tekmovalne samozavesti. Najboljši trije biatlonci v sprinterski preizkušnji niso zgrešili strela, Jakov pa je na prvem strelskem postanku leže kar dolgo čakal, preden je sprožil zadnji, peti strel. In ga za lastni rezultatski priboljšek tudi zadel. »Priznati moram, da se vedno poznajo sekunde, ki jih izgubiš. Tokrat sem se odločil, da je bolj pravilno zapraviti še kakšno sekundo in zadeti peti strel kot ga zgrešiti. Menim, da sem se pravilno odločil. Pri smučeh pa za zdaj vse teče, kot si želimo, serviserji so res opravili odlično delo. Z njimi sem zadovoljen, saj vem, da se vedno potrudijo po najboljših močeh. To je tisto, kar šteje. Ni vedno nuja biti na stopničkah, za progo pripraviti najhitrejše smuči. Vedno pa je nujno, da smo se vsi maksimalno potrudili, in če je potem vse, kot mora biti, to prinese rezultat,« je Fak, v osebno statistiko je vpisal že 23. uvrstitev na stopničke v karieri, racionalno pristopil k projektu vrnitve med vrhunske biatlonce. Tudi trenutni skupni vrstni red v svetovnem pokalu pove veliko; vodi Fourcade z 216 točkami, Bø jih je zbral 178, odlični tretji pa je Jakov Fak (162). Tudi Klemen Bauer je pridodal nekaj k dobremu vzdušju v slovenskem taboru, zgrešil je sicer zadnji strel leže, na koncu pa osvojil, v takšni zgoščeni konkurenci odličnih biatloncev, vidno 22. mesto. Miha Dovžan je s 40. mestom ulovil prvo letošnjo točko, Mitja Drinovec pa je bil 70. Danes bo na Tirolskem zasledovalna tekma s tremi Slovenci v smučini.


Zmagovalna vrnitev Domračeve

V sprinterski preizkušnji biatlonk v Hochfilznu je v močnem sneženju slavila povratnica na veliko prizorišče Belorusinja Darja Domračeva (22:40,2), 22,1 sekunde pred Slovakinjo Anastasijo Kuzmino, tretje mesto je z zaostankom 30,6 sekunde osvojila Dorothea Wierer iz Italije. Med Slovenkami je Anja Eržen za 38. mesto dobila tri točke svetovnega pokala, Urška Poje pa je bila 66.




 

Deli s prijatelji