SKUČARSKI SKOKI

Vinko po padcu zvezdnik v ZDA

Objavljeno 30. december 2012 08.20 | Posodobljeno 29. december 2012 22.18 | Piše: Drago Perko

Že 61. novoletna turneja v smučarskih skokih se začenja danes v Oberstdorfu.

Vinko Bogataj (foto: Svetozar Busič).

OBERSTDORF – Pred več kot 42 leti, natančneje 21. 3. 1970, je na oberstdorfski letalnici grdo padel slovenski smučarski skakalec Vinko Bogataj iz Lesc. Vse skupaj je bilo več kot dovolj, da je postal prava medijska zvezda, še posebno v ZDA.

Najprej se je s skakanjem ukvarjal brat, a je kmalu odnehal. Vinko je nasledil njegove smuči. »Bile so predolge, a nisem odnehal,« se 64-letni Vinko spominja svojih prvih smučarskih korakov. No, skokov. Trdo delo se mu je obrestovalo, prišel je v reprezentanco, z njo pa so se pojavila velika tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo v Oberstdorfu.

Med štore, med ljudi

»Smučina je bila slabo pripravljena. Ni bilo tako kot danes, ko je tako, kot bi vlak peljal po tračnicah. Takrat je ni bilo, pa še hudo je snežilo, vse je zamedlo,« podoživlja trenutke pred skokom. Vse se je vleklo kot večnost: »Ker je pihalo in snežilo, sem 20 minut čakal na skok, povsem sem se ohladil.« Nekaj naj bi bilo narobe tudi z vezmi. Preko odskočne mize je priletel s 100 km/h, potem pa ga je po 20 metrih vrglo med sveže posekane bukove štore. Na srečo nobeden ni bil usoden zanj. Da je bila mera polna, je na koncu pristal med gledalci. »Dobil sem udarec, pretres možganov, ugotovili so, da imam rahlo počeno kost. Tri dni sem ostal na opazovanju.« Pravzaprav komaj omembe vredne poškodbe glede na strahoviti padec.

Usodni padec v Nemčiji so za številne zglede izkoristili zlasti Američani. Televizijska mreža ABC ga je še vrsto let prikazovala v napovedniku svetovno znane oddaje Wide World of Sports, iz ZDA so ga trikrat obiskali v Sloveniji, da bi naredili intervju z njim. Njegov padec je bil uvrščen na 88. mesto med dogodki v zgodovini televizije ABC. Ob 25-letnici oddaje se je v New Yorku družil z boksarjem Muhammedom Alijem in avtomobilistom Mariem Andrettijem. Na videokanalu youtube so si posnetek ogledali že 250.000-krat.

Prvi trener Francija Petka

Vinko je po padcu še skakal, v novi sezoni ga je ovirala poškodba rame, ki si jo je poleti izpahnil na kopanju v kranjskem bazenu. »Bil sem na vseh pripravah, a ni bilo prave forme.« Potem je počival in se znova poskušal vrniti med elito. Ni šlo, svoje je dodala še nepotrjena zdravstvena izkaznica, zdravniki mu niso prižgali zelene luči. Na državno prvenstvo ni smel, čeprav je bil tedaj v dobri formi. Z birokracijo se ni ukvarjal, smuči je postavil v kot, vendar je ostal v smučariji. Med skakalce je denimo usmeril Francija Petka. »Bil je zelo nadarjen, hitro je napredoval, za tem pa je že začel osvajati medalje. Pozneje so ga drugi prevzeli. Hitro sem se poslovil, niti časa nisem imel za treninge, saj sem zidal hišo, takrat pa smo trenerji vse delali prostovoljno,« se spominja svojih trenerskih dni. »On in Franc Legat sta nam dala prve smuči, skakali pa smo na skakalnici, izdelani na roke. Dober trener je bil, večkrat se srečava, saj sva sokrajana,« obudi spomine Franci.

Vinko smučarske skoke še spremlja, pomaga v Planici ali Skakalnem klubu Triglav Kranj, največkrat kot starter. In seveda stiska pesti za naše fante. »Dobro jim gre. Na srečo imajo danes konkurenčno opremo, mi je nismo imeli. Nekajkrat so dokazali, da znajo in zmorejo. V kratkem pričakujem, da se bo kateri od njih zavihtel na stopničke,« za konec napove Vinko.

Deli s prijatelji