VELESLALOM

V Garmischu slavil Pinturault

Objavljeno 24. februar 2013 15.51 | Posodobljeno 24. februar 2013 15.52 | Piše: P. J., STA

Alexis Pinturault je dosegel prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN – Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,60), tretji pa Američan Ted Ligety (+0,63). Oba Slovenca Patrick in Janez Jazbec sta bila prepočasna za finale.

Nemci razočarali

21-letni Francoz je v Garmisch-Partenkirchnu dosegel svojo prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, sicer pa skupno četrto. Prvič je zmagal v svetovnem pokalu v minuli sezoni na paralelnem slalomu v Moskvi, v tej sezoni pa je dobil še slalom v Val d'Iseru in superkombinacijo v Wengnu.

Pinturault se je na prvo mesto zavihtel z drugega mesta po prvi vožnji. »Razmere so bile težke in je že kazalo, da je pred mano še en težak dan. Nato pa se je izkazalo, da je to bil zame krasen dan, saj sem osvojil svojo prvo veleslalomsko zmago,« je bil zelo zadovoljen Pinturault, mladinski svetovni veleslalomski prvak iz Crans Montane (2011), kjer je njegov slovenski vrstnik Boštjan Kline zmagal v smuku in superveleslalomu. Oba nemška favorita sta na drugi progi podlegla pritisku. Felix Neureuther, vodilni po prvi vožnji, je po veliki napaki v cilj prišel na komaj 12. mesto. Njegov rojak Fritz Dopfer, tretji na prvi progi, pa je v finalu odstopil.

Ligety ostaja v vodstvu

Tudi po tej tekmi se razmerja na vrhu niso spremenila. Do konca sezone sta še dva veleslaloma. Ligety bo na naslednjem veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori 9. marca nosil rdečo majico vodilnega veleslalomista ter si skušal še pred finalom v Lenzerheideju zagotoviti mali kristalni globus v disciplini. V posebnem seštevku ima 520 točk, njegov prvi zasledovalec Hirscher (415) pa 105 točk manj.

Hirscher (1215) je v skupnem seštevku svetovnega pokala okrepil vodstvo, vendar pa ne toliko, kot bi si zaželel pred naslednjima preizkušnjama v norveškem Kvitfjellu, kjer bosta naslednjo soboto in nedeljo na sporedu hitri disciplini, smuk in superveleslalom. Gre za preizkušnji, pisani na kožo Norvežana Aksla Lunda Svindala (1006), ki je bil danes na zelo dobrem šestem mestu. Svindal za Hirscherjem, ki se izogiba hitrih disciplin, zaostaja 209 točk.

Neureuther (798) in Ligety (796), ki je bil s tremi zlati kolajnami najuspešnejši udeleženec SP v Schladmingu, sta v skupnem seštevku skoraj povsem izenačena na tretjem in četrtem mestu.

Deli s prijatelji