NA TRENING

V Ameriko po dober občutek in formo

Objavljeno 23. november 2015 19.00 | Posodobljeno 23. november 2015 19.00 | Piše: Drago Perko

V petek se bo nadaljevalo zbiranje točk v svetovnem pokalu, smučarke in smučarji se bodo pomerili na enajstih tekmah v ZDA.

Žan Kranjec je prvi slovenski adut v veleslalomu. Foto: Blaž Samec

Po več kot mesecu počitka se bo v petek, 27. novembra, za dekleta, dan za tem pa še za fante, nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju. Najbolj nestrpno ga pričakujejo tekmovalke in tekmovalci v hitrih panogah, ki se v novi sezoni za točke na najvišji ravni še niso pomerili. Tehnični oddelek je prišel na svoj račun na ledeniški premieri v Rettenbachu, na Finskem sta zaradi pomanjkanja snega v Leviju odpadla moški in ženski slalom.

Pester program

Po zadnjih podatkih iz Severne Amerike bojazni za kaj takega ni, saj je zapadlo dovolj snega. Nekaj tudi v minulih dneh. Tako javljata slovenski ekipi, ki sta že v novem svetu. Ekipa deklet za tehnične panoge je v Združenih državah Amerike, kjer jih v Aspnu čakajo veleslalom (27. november) ter dva slaloma (28. in 29. november). Potem se bo karavana selila v kanadski Lake Louis, kjer bodo dva smuka (4. in 5. december) ter superveleslalom (6. december). Fantje v ekipi za hitre panoge bodo potovali v nasprotno smer. Uvodoma, 28. in 29. novembra, sta v Lake Louisu na sporedu smuk in super G, med 4. in 6. decembrom bo moški del karavane belega cirkusa v Beaver Creeku zbiral točke v smuku, superveleslalomu in veleslalomu.

Brez jokanja

»Malce nas zebe, smo v Nakiski, dobro uro od Lake Louisa, kamor se selimo v torek,« nam je javil trener hitrih panog Peter Pen, ki bdi nad formo fantov. »Tu smo našli svoj mir. Razmere pa so najbolj podobne tistim, ki nas čakajo v Lake Louisu. Primerljivo je tako podnebno kot po konfiguraciji,« Pen hvali razmere v tem delu Kanade, kjer vadijo Klemen Kosi, Boštjan Kline, Martin Čater, Rok Perko in Andrej Šporn. Ta se vrača po težki poškodbi, ko mu je šla k vragu ahilova tetiva. »O tej poškodbi se ne govori več. Pri vadbi ga ne ovira, jokanja ni, ampak le trdo delo. Vidi se, da je poln izkušenj in točno ve, kaj hoče, kredita nima več veliko,« nadaljuje Pen o veteranu v ekipi. »Vadba poteka po sekcijah. Danes so na prvi trenirali Francozi, na drugi pa mi in Italijani. Praksa je taka, da prideš na progo, si jo ogledaš in opraviš pet ali šest voženj,« Pen pragmatično opiše del delovnega dne, ki se popoldne po kosilu na smučišču nadaljuje s kondicijsko vadbo. Pred večerjo, taka je Penova praksa, se opravi analiza narejenega in razgrne plan za nov dan. Brez skrbnega načrtovanja ne gre, saj se vozijo 45 minut od smučišča do apartmajev, kjer bivajo in si pripravljajo zajtrk in večerjo.

»Treningi potekajo precej normalno. Zadnjič je bil najhitrejši Rok Perko, ki je že večkrat blestel v Nakiski. Teh rezultatov in časov resnično ne bi obešal na veliki zvon. Bistveno je, da to prenesemo na tekmo,« Pen ne dovoli, da bi kdo ob hitrih časih postal evforičen, čeprav je Perko za sabo pustil Italijane. Pen je ob tem pomislil, da so zahodni sosedje nemara testirali opremo. Smučarji so v različnih fazah. Opaža, da Perko in Šporn napadata ter lovita svoje nekdanje pozicije, Kline in Kosi poskušata odpravljati napake, 22-letni Čater pa nabira dragocene izkušnje. Pred tekmami v Kanadi bo treba narediti tudi kvalifikacije. Slovenija ima na voljo po tri mesta, zato bosta dva odpadla.

Ob pol sedmih na snegu

V Vailu pa od 15. novembra vadi ženska reprezentanca za tehnične panoge pod taktirko trenerja Denisa Šteharnika. Na tem koncu ZDA bodo ostale do 25. novembra, potem pa sledi selitev v Aspen na tri tekme. Konec meseca (30. t. m.) se bosta Ana Drev in Katarina Lavtar vrnili v Evropo, trojec Ana Bucik, Tina Robnik, Maruša Ferk pa bo ostal na tekmah severnoameriškega pokala do 4. decembra. »Zjutraj ob 6.30 začenjamo vadbo superveleslaloma, ki traja do devetih. Potem imamo do 16. ure na voljo sekcije za veleslalom in slalom. Treningi so prilagojeni tekmovalkam in njihovim potrebam,« nadaljuje Šteharnik. »Ana Drev izstopa v veleslalomu, Ana Bucik pa v slalomu. Tudi pri drugih je opazen dvig forme,« Šteharnik pohvali svoje varovanke, ki v teh dneh poleg vadbe na snegu namenijo nekaj časa izboljšanju fizične pripravljenosti. »Tu je zbrana vsa elita. Če želimo napredovati, moramo biti tu. Zato smo se odločili za prihod,« glavni trener ekipe pojasni, zakaj so se predčasno odpravili v Severno Ameriko. Da bi zmanjšali stroške, so si četrt ure vožnje od smučišča najeli hišo, kjer bivajo in si tudi kuhajo.

Dobili fizioterapevtko

V veleslalomu svetovnega pokala bo Slovenijo zastopal kvartet smučark, tri so že znane (Drev, Lavtar, Robnik), za četrto prosto mesto pa se bosta v internih kvalifikacijah 25. novembra udarili Bucikova in Ferkova. V slalomu svetovnega pokala bodo nastopile Katarina Lavtar, Maruša Ferk in Ana Bucik. Šteharniku pri delu pomaga Robert Žan, za smuči skrbita serviserja Miha Kosmač in Jaka Jovan. Smučarke imajo po novem ob sebi tudi fizioterapevtko, to vlogo opravlja Marta Rade.

V kanadski Nakiski pa je ekipa za hitre panoge. Pod budnim očesom trenerja Aleša Brezavščka in neusmiljene štoparice od nedelje tam vadita Ilka Štuhec in Vanja Brodnik. Štuhčeva se bo po tekmah v Lake Louisu takoj vrnila domov, Brodnikova pa bo nastopila še na tekmah severnoameriškega pokala. V Vailu je v nedeljo začel trenirati tudi slovenski veleslalomski adut Žan Kranjec, 4. decembra se bo preselil v Beaver Creek. Vmes Kranjca 30. novembra in 1. decembra čakata še dve tekmi pokala Nor Am. Na tekmi svetovnega pokala bo Kranjcu delal družbo član ekipe za hitre discipline, pa je k temu pristavil Klemen Bergant, šef moške vrste za tehnične panoge.

 Brez besed zaradi Grube

Petra Pena je v minulih dneh šokirala vest, da Draga Grubelnika ni več. »Bil je eden mojih največjih smučarskih prijateljev, tudi z mojo ženo me je pred trinajstimi leti spoznal. Težko v tem hipu najdem kakšno besedo ob tako boleči izgubi,« še danes Pen kar ne more verjeti, da je Grubelnik na avstrijskih cestah tako tragično sklenil svojo življenjsko pot.

Sredi decembra v Evropi

Po koncu severnoameriške turneje imajo dekleta 12. in 13. decembra v švedskem Åreju na sporedu veleslalom in slalom. Moški del pa bo v identičnem terminu v francoskem Val d´Iseru (veleslalom, slalom).

Deli s prijatelji