ZAČETEK SEZONE

Uganka je snežna podlaga

Objavljeno 19. november 2015 13.49 | Posodobljeno 19. november 2015 13.51 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: skoki

Konec tedna se v Klingenthalu začenja svetovni pokal za skakalce.

Roberta Kranjca bo na začetku sezone motila poškodba leve roke. Foto: Ljubo Vukelič

Zime ni tu, je pa svetovni pokal v smučarskih skokih. V soboto bo v nemškem Klingenthalu v Vogtland areni ekipna tekma, skakalnica je sicer velikosti 140 metrov, v nedeljo še posamična. Peter Prevc, drugi v skupnem seštevku zadnje sezone, in druščina bosta napadala, a zaradi pomanjkanja snega pri vadbi to še ne bo tisti pravi dobesedni let nabrušene zimske jate. Slovenski orli so v Kranju v zadnjih dneh vadili na ledeni smučini na naletu, a pristanek ni bil na tisti podlagi, za katero rečemo, da spada v zimsko idilo. »Že zadnji dve leti smo šli s kranjske keramike neposredno v Klingenthal. Letos smo prvič imeli priložnost na domačem terenu skakati na ledeni smučini, bomo videli, kaj bo to prineslo. Nemci so denimo na ledeni smučini vadili na 90-metrski skakalnici v Oberstdorfu, Finci so že imeli prve tekme v Rovaniemiju, tudi Kuusamo je urejen s snegom. Norvežani so imeli snežno podlago, Rusi so tudi že nekaj časa doma,« pravi glavni reprezentančni trener Goran Janus.

Robert Kranjec je bil poleti na veliki nagradi skupno tretji, v Nemčiji pa bodo ob njem skakali še Peter Prevc, Jurij Tepeš, Domen Prevc, Anže Lanišek in Nejc Dežman. Je pa Leteči Kranjec denimo sredi oktobra po padcu na treningu v Innsbrucku moral na operacijo leve roke. »Vsak dan še imam rehabilitacijo. Boli me, ko roko stegnem ali pokrčim. Poškodba me pri skokih najbolj moti v počepu in v zraku. Pri vadbi v Kranju sem imel mešane občutke, nisem se našel v počepu, zato sem imel težave s smučino. Za uvod sezone sem brez kakšnih velikih pričakovanj. Najprej moram videti, seveda zaradi poškodbe, kako bom funkcioniral na tekmah,« je navrgel 34-letni član kranjskega Triglava.

Leto izkušenejši

Jurij Tepeš je rojeni letalec, v tej zimi je na vrsti svetovno prvenstvo v Kulmu, a tudi manjše skakalnice ne bo zanemaril. »Nimam tistega pravega stika s snegom, saj sem v Kranju na treningu na ledeni smučini pristajal na plastiki in se potem ustavil v travi. Zelo rad rečem, da je vse odvisno od prvega skoka, če dobro skočiš, si lahko veliko bolj sproščen. Sem leto izkušenejši, zato bi rad sezono začel bolje kot lani. Menim, da sem dobro pripravljen, se bo pa šele po tistem prvem stiku s snegom videlo, kje sem in smo v primerjavi z drugimi,« je namignil Ljubljančan.

No, pri skakalkah je bila denimo poletna velika nagrada povsem v znamenju dežele vzhajajočega sonca. Japonka Sara Takanaši je dobila prav vseh pet tekem, trikrat je bila druga Juki Ito, Itojeva pa je bila še enkrat tretja. Pozimi naj le ne bi bilo tako japonsko. Dekleta imajo prvo tekmo 4. decembra v Lillehammerju, tam pa je lani zmagala prav Špela Rogelj. »Poleti se naredijo razlike, ker vsi poletja tekmovalno ne vzamejo tako kot zimo. Poleti je le pripravljalno obdobje. Meni je bolj ljuba zima, tako da menim, da se bomo približale Takanašijevi. Vsaj do zdaj smo se ji vedno. Na uvodu sezone bo odvisno, kako hitro se bom prilagodila na sneg, tekmovalni ritem, in od tega bo pač odvisno, kakšen bo rezultat. A menim, da bi moralo biti v redu,« je povedala Rogljeva, zadnjo zimo skupno četrta v svetovnem pokalu.

 

Deli s prijatelji