USPEŠNA

Tina smuča in poje: Moja pot je moja odločitev

Objavljeno 29. oktober 2012 12.52 | Posodobljeno 29. oktober 2012 13.15 | Piše: Emanuela Bubanj

Pred novo veleslalomsko zmago je Tina Maze presenetila še z glasbenim prvencem.

SÖLDEN – Čas je za rock 'n' roll in naj se šov začne. S temi spodbudnimi besedami se je Tina Maze v soboto s svojega spletnega bloga s četrto startno številko podala po beli strmini v Söldnu, prvi letošnji smučarski preizkušnji, in zmagala v veleslalomu, pri tem pa odločno pometla s tekmicami, ki se zadnja leta le težko odlepijo od stopničk.

In še preden se je že tretjič na tem prizorišču okitila z zlatom, na katero je povsem resno računala in s katerim je dosegla 57. slovensko zmago ter svojo 12. v svetovnem pokalu, je nase opozorila, tako kot zna pač nase opozoriti le Tina Maze: med napornimi pripravami na novo sezono, v katerih nedvomno namerava poseči tudi po kristalu, je namreč poskrbela še za poskočno motivacijo, ki jo je opremila s pogumom, drznostjo in energijo, svoje tekmice pa povsem razorožila in jih pustila mehkih nog. »Energična, živa in močna dinamika z dobrim sporočilom, pesem, ki me je v sekundi prepričala,« je najboljša slovenska smučarka o svojem glasbenem prvencu My Way Is My Decision (Moja pot je moja odločitev) povedala pred dnevi, no, opis njenega rockerskega hita, ki se je okitil s simpatičnim videospotom in si ga je na youtubu ogledalo že skoraj 200.000 radovednežev in oboževalcev, pa bi z lahkoto dodelili tudi njenemu brezhibnemu söldenskemu nastopu: energičen, živ in izjemno dinamičen, z nedvomno spodbudnim sporočilom – vožnja, ki nas je že kmalu po startu prepričala in navdala z upanjem, da bomo letos spremljali nepremagljivo Tino oziroma njeno vrhunsko ekipo, Team to aMaze. Ekipo, ki navdušuje.

Oglejte si video tudi vi:

Sporno spodnje perilo

Dekle, ki je bilo leta 2006 v Torinu izbrano za najlepšo udeleženko zimskih olimpijskih iger, je danes pravzaprav dama, ki zmore več kot le srkati čaj in lomiti koščke čokolade, saj se zna tudi okititi z vrhunskim in elegantnim nakitom ter zapeljivo pozirati. In kar je najpomembneje, iz nestanovitnega smučarskega talenta se je utrdila v športnico, ki v svojem poslanstvu končno tudi sproščeno uživa in z lahkoto preskakuje polena pod svojimi nogami. Spomnimo se, denimo, lanske afere s spodnjim perilom, ki ji ga je mednarodna smučarska zveza po osvojenem drugem mestu v superveleslalomu v Bad Kleinkirchheimu zasegla, ker naj domnevno sporni materiali ne bi ustrezali predpisom, saj naj bi nezakonito pripomogli k Tinini aerodinamiki. Črnjanka se je na postopek odzvala povsem hladno in neprizadeto, predvsem pa brez pričakovane slabe volje in razburjenja. Še več, celo povečala je svoj krog oboževalcev in privržencev s provokativno izjavo: »Moje spodnje perilo je verjetno preveč seksi za Švicarje. Zdaj smučam brez spodnjega perila. Je za zdaj dovolj toplo.« Opremo ji je zveza po temeljiti analizi vrnila in ji jo zgolj odsvetovala, ne pa prepovedala, kot so nekateri pričakovali, Tina pa je celo imela zadnjo besedo. Oziroma dejanje. Na naslednji preizkušnji v Cortini, kjer je osvojila tretje mesto, je – medtem ko je še vodila in nestrpno pričakovala nastopa favoritinj Lindsey Vonn in Marie Höfl Riesch – razpela dres in v kamero pokazala športni modrček z napisom Not your business ter s širokim nasmehom na obrazu smučarskim funkcionarjem in svetu pokazala, da se njeno spodnje perilo preprosto nikogar ne tiče.

Spomnimo se prave vojne med Tino in nekdanjim predsednikom Smučarske zveze Slovenije Tomažem Lovšetom, ki je našo najboljšo športnico označil za razvajeno zvezdnico, ki z njim komunicira prek odvetnika in ne izpolnjuje sponzorskih obveznosti. Ki je šla raje snemat oglas v Milano, namesto da bi se udeležila prireditve svojega delodajalca, ministrstva za notranje zadeve, ki se je snemanja Hervisovega oglasa udeležila »po petdesetih mailih, telefonih in izgovorih, da nima časa, medtem ko z Ivico Kostelićem ni bilo nobenih težav«. Ki menda zasluži milijon evrov na leto, medtem ko morajo trenerji in sam Lovše zalagati svoj denar, v odgovor pa dobivajo samo grožnje, točneje, fašistoidne SMS Andree Massija, Tininega srčnega izbranca in vodje ekipe Team to aMaze od leta 2008. »Lahko tudi zapusti reprezentanco, pa naj se financira sama,« je grmel Lovše. Strahovi, da bo muhasta Tina zapustila domovino in žela uspehe pod drugo zastavo, morda italijansko ali pa celo hrvaško, saj naj bi tam pogrešali zvezdniško ime, odkar se je z belih strmin poslovila legendarna Janica Kostelić, so postajali vse glasnejši, toda Tina je ves medijski škandal in govorice prenesla stoično in – ostala.

Pesem My Way is My Decision

Ter zanesljivo pokazala, da zmore za televizijske zaslone prilepiti tudi že zaspane in nezaupljive ljubitelje smučanja, ki so nad Tino že večkrat obupali, češ da se na tako nemirni značaj vendarle ne gre zanesti. Mirna ali nemirna, nadarjena in vsestranska Korošica je danes močna, samozavestna in odločna, letošnjo sezono verjetno bolj kot kdaj prej, prepriča nas tudi dejstvo, da je njen Team to aMaze zdaj sestavljen povsem po njeni meri, smučke pa ravno prav dolge, kar je bila lani, denimo, velika negotovost. Njen življenjski sopotnik in neomajni vodja Massi, trener Livio Magoni in fizioterapevtka Nežka Poljanšek se nove sezone tako nadvse veselijo, pomembna novost, italijanski serviser Andrea Vianello, ki je bil nekoč nepogrešljiv tudi pri zmagovitih Albertu Tombi in Giorgiu Rocci, pa se noge ne boji, kajti s Tino sta se menda odlično ujela.

O profesionalnem in nadvse sproščenem sodelovanju pa je rad spregovoril tudi Matjaž Jelen, ki je svojo prijateljico Tino, ki sicer obožuje glasbo in ples ter igra klavir, tudi spodbudil k nedavnemu pevskemu projektu, h kateremu je potem pritegnil še večje ribe iz tega posla, denimo Raaya, Charlieja Masona in Leona Oblaka. Tina ne napoveduje pevske kariere; tako kakor Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je lani v duetu z glasbenikom Christianom Geislerjem zapela uradno himno svetovnega prvenstva v Garmisch-Partenkirchnu You're the Hero, in Jure Košir, ki je s svojim Rap Teamom leta 1994 posnel celo album Včasih smučam hit, potem pa se raje posvetil zanesljivejšim poslom, želi le pokazati, da se zna tudi zabavati in popestriti stroge ter krvavo naporne treninge. »Če se sprašujete, pa kaj mi je vsega tega sploh treba; odgovor, da živim, bi bil pravi. Živim svoje sanje. Če se ne sprašujete, še bolje,« je na svojem blogu zadovoljno hudomušno pojasnila smučarka, ki je s svojo uspešnico zabavala tudi večer pred uvodno tekmo in navdušila množico. »Je lahko kaj boljšega kot za začetek sezone s svojo pesmijo spomniti navijače, da se začenja moj rock 'n' roll?« Pred sobotno zmago ji verjetno nismo bili pripravljeni pritrditi z enako odločnostjo, a danes ji nedvomno lahko odgovorimo le: Tina, naj se šov nadaljuje.

Deli s prijatelji