STOPNIČKE

Tina odkljukala Cortino, zdaj razmišlja o Pohorju

Objavljeno 21. januar 2013 09.46 | Posodobljeno 21. januar 2013 09.46 | Piše: Drago Perko

Slovenska smučarka se je dvakrat zavihtela na stopničke in še povečala prednost v svetovnem pokalu.

Tina Maze je še 53. v karieri stopila na oder za zmagovalke. Foto: Reuters

»To je bila težka tekma, ker je bila vidljivost slaba, med vožnjo so padale prave kepe, ki so se lepile na očala. Na strmini nisem videla ničesar in sem se le borila, da bi čim uspešneje nastopila,« je Tina Maze povedala ob koncu italijanskega vikenda, ko je v Cortini d´Ampezzo zasedla 2. mesto v smuku in 3. mesto v superveleslalomu ter se še utrdila na vrhu v skupnem seštevku svetovnega pokala. To je bil še en vikend (23 let od sploh prve slovenske alpske zmage v svetovnem pokalu), ki je konkurenci vzel apetit do smučanja in tekmovanja s hitro in malodane popolno Korošico. Mazejeva je po novem vodilna v točkovanju superveleslalomov in ima 290 točk, štiri več od Lindsey Vonn (286). V skupnem seštevku ima Mazejeva že 1474 točk, 718 točk več kot Maria Höfl-Riesch (756) na drugem mestu. Za nameček je atomska Tina po sobotnem drugem mestu na smuku dosegla svoj osebni rekord po točkah v sezoni.

Vonnova ji je vzela zmago

Šampionski vikend je napovedal že petkov trening, kjer je bila Tina nemudoma na ti s progo v sprva s soncem obsijani Cortini. V soboto je izvrstno opravila s smukom, malce grenak nasmeh ji je narisala Američanka Vonnova. Plavolaska ji je z bojem vzela smukaško zmago, Tina pa se je razveselila tudi 2. mesta, skupno so bile to njene pete smukaške stopničke. »Super izid, škoda za zadnji del, kjer sem naredila dve manjši napaki. Vedela sem, da potem ne bom imela dovolj hitrosti do cilja,« smo slišali iz Tininih ust. V nedeljo so bile razmere povsem neprimerne za smučanje, a so tekmo le izpeljali. Organizatorji so močno sneženje napovedovali za nedeljo, a so prve snežinke padle iz italijanskih oblakov že v soboto po tehničnem sestanku.

Bolna, za nameček še nemogoče razmere

Tina se je s startno številko 17 odločno pognala na progo. Pri prvem vmesnem času je v močnem snežnem metežu zaostajala tri stotinke sekunde, pri drugem pa 14. Do cilja je zaostanek še malce narasel, s 34 stotinkami zaostanka je zasedla tretje mesto. Za njo so se uvrstile tudi specialistke za hitre discipline; Julia Mancuso je bila 5., Lindsey Vonn 7., Maria Höfl-Riesch pa šele 19. Naporen ritem je zahteval svoj davek, to prizna tudi Tina mašina: »Potrebujem kakšen dan premora, saj se zdravstveno ne počutim najbolje.« Svojo varovanko je pohvalil tudi Andrea Massi: »V soboto je bila bolna, ni se dobro počutila, zato je njen uspeh še več vreden.«

Kot Urška Hrovat?

Za slab teden bo središče smučarskega sveta postal Maribor, ki bo gostil 49. Zlato lisico. Štajercem je uspelo – končali so dodatno zasneževanje, sneg je razgrnjen, celotna proga pa je bila utrjena z vodo ob pomoči injekcijske deske. V soboto jim je prišel na pomoč sam predsednik države Borut Pahor, ki bo v nedeljo navijal za lisičke na častni tribuni. Slika s Pohorja bo šla v svet prek 14 televizijskih postaj. »V torek in sredo želimo trenirati v dobrih razmerah in se čim bolje pripraviti za konec prihodnjega tedna,« pa Massi razkrije načrt za naskok na skupno zmago na Zlati lisici. Tina je še nima, dvakrat pa je bila najboljša v veleslalomu – v letih 2005 (jutri bo osem let od njenega slavja) in 2009. Zadnja slovenska zlata lisička je bila leta 1997 Urška Hrovat.

Valenčič v sneg, Špornu sedmo mesto in evri

Nemec Felix Neureuther je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v Wengnu. Avstrijec Marcel Hirscher v Wengnu ni nadaljeval niza zmag v slalomu in je osvojil drugo mesto, tretji je bil Hrvat Ivica Kostelić. Slovencev ni bilo v finalu; Mitja Valenčič je odstopil v zgornjem delu proge in že drugič zapored ostal brez finala na slalomih za svetovni pokal. Klemen Kosi je bil prepočasen za drugi tek. Slovensko čast je s sedmim mestom (in 3200 evri nagrade) na sobotnem smuku rešil Andrej Šporn. Zmaga je pripadla Italijanu Christofu Innerhoferju.

Deli s prijatelji