SVETOVNO PRVENSTVO

Tina obdarila Slovenijo, Marcel rešil Avstrijce

Objavljeno 18. februar 2013 08.36 | Posodobljeno 17. februar 2013 22.17 | Piše: Drago Perko

Korošica se domov vrača s tremi medaljami, reprezentanca pa je 4. najuspešnejša na svetu.

Tina Maze se je dobro zabavala, enkrat na progi, drugič na odru (foto: Tomi Lombar, Delo).

SCHLADMING – Schladming je bil in bo ostal kraj srečnega imena za slovensko smučanje. Tina Maze je 31 let zatem krepko uhodila gaz, ki sta jo leta 1981 z medaljama napravila Boris Strel in Bojan Križaj. S tremi medaljami (zlato in dvema srebrnima) je postala kraljica svetovnega prvenstva, družbo pa ji na prestolu dela Američan Ted Ligety. Trikrat je bil zlat, zaslužil je 120.000 švicarskih frankov, Mazetova (največ med dekleti) pa 96 švicarskih tisočakov. Vse skupaj je dovolj za (nov) zapis v anale nesmrtnosti v zgodovini alpskega smučanja, in to po prvenstvu, ko je v kraj s 4500 dušami v slabih dveh tednih priromalo več kot pol milijona smučarskih navdušencev.

Massi hvali Tino in ekipo

Tina je s svojo ekipo na tretjem zaporednem svetovnem prvenstvu segla po odličjih, prej, pod okriljem smučarske zveze, nikoli. Leta 2009 je začela s srebrom, pred dvema letoma je segla po dveh, letos toliko kot v Val d´Iseru in Garmischu skupaj. Vmes je Andrea Massi z ekipo in Tino skoval dve medalji na olimpijskih igrah ter v slogu svojega priimka zamesil vse za osvojitev velikega kristalnega globusa. »Osvojila je tri medalje, to je nepojmljivo, v vseh disciplinah pa je bila med najboljšimi sedmimi. Mislim, da smo delo opravili več kot odlično, na tem mestu pa vse priznanje Liviu Magoniju, Andrei Vianellu ter Nežki Poljanšek,« je po zadnji tekmi črto pod prvenstvom potegnil Massi, ki ga je tudi zavoljo problemov s frekvenco najbolj navdušil prav Tinin drugi tek veleslaloma: »Niso vse medalje iste. V tem veleslalomu je Tina pokazala neverjetno moč, tehniko in željo.« Temperamentni italijanski strateg klene slovenske besede pa je priznal, da ga je bilo za Tino strah le pred superveleslalomom. Razlog pa: premalo (dobrega) treninga: »Prvi dan so bile razmere slabe, drugi dan nemogoče.« Po 13 prestavitvah zavoljo megle je Korošica v igri živcev na brutalni progi osvojila naslov prvakinje, Lindsey Vonn pa se je grozljivo poškodovala. A počitka za Massija in Tino ne bo, v sredo bo Mazetova že v francoskem Meribelu, kjer se bo v soboto nadaljeval svetovni pokal. Ambicij Črnjanki ne manjka, zadnje v tej sezoni ni rekla. »Še zadnjič v tej sezoni moramo napolniti baterije in Tinino glavo,« je bil spet slikovit Massi, ki razkrije, da 29-letna Korošica odkrito cilja na osvojitev vseh (še preostalih) malih kristalnih globusov, rada pa bi čim prej čez magično mejo 2000 točk v eni sezoni.

Tomba je vedel

Avstrijci so trepetali do zadnjega dne in zadnjih prevoženih metrov Marcela Hirscherja, da bi prvenstvo dobilo pozitivno oceno, naši severni sosedje pa sploh prvo posamično zlato odličje na prvenstvu. Uspelo jim je, prvenstvo pa so končali z osmimi kolajnami. Triindvajsetletni Hirscher je z zmago na slalomski tekmi s svojim prihodom v cilj spravil v delirij 35.000-glavo množico v ciljni areni, veselje je z bronom dopolnil 33-letni veteran Mario Matt, ki je bil svetovni prvak v letih 2001 in 2007. »Prisilil sem se, da sem razmišljal, da je to samo ena izmed tekem. Pomagalo mi je, v cilju pa me je pričakala izvrstna atmosfera,« je bil navdušen Marcel, nekdanji mladinski svetovni slalomski in veleslalomski prvak. Smejalo se je tudi njegovemu očetu in dolgoletnemu trenerju Ferdinandu, ki je nedeljo označil za čudovit dan. Avstrijcem je čestital nekdanji italijanski as in (vele)slalomski svetovni prvak iz leta 1996 Alberto Tomba. »Že v četrtek sem napovedal, da bo Marcel zmagal,« se je preroško pohvalil La Bomba.

Ljubitelj slovenskega mesa najboljši

Najuspešnejši smučar prvenstva je postal 28-letni Ted Ligety, ki mu je dala uvodna zlata kolajna na super G vetra v jadra, da je na superkombinaciji in veleslalomu še dvakrat pokoril konkurenco. Superioren je bil na veleslalomu, v katerem je po prvi vožnji vodil že za sekundo in 30 stotink, ob koncu pa je Hirscherja in druščino ugnal za 81 stotink sekunde. »Ponosen sem, da se je moje ime znašlo med takimi velikani smučanja,« pa je bil Ligety vesel ob svojem dosežku, ko je postal prvi s tremi zlatimi kolajnami na velikem tekmovanju po Francozu Jean-Claude Killyju, ki mu je to uspelo ob kvartetu zlata leta 1968 na olimpijskih igrah v Grenoblu. Nedeljskega slaloma ni končal, a si s tem velik ljubitelj konjskega mesa, ki mu ga pripravijo v ljubljanskem parku Tivoli, ni belil glave.

Vroča čokolada kriva za vse

Lindsey Vonn je že na uvodni tekmi prvenstva poskrbela za velik šok v ameriški javnosti. Zavoljo padca in težke poškodbe je prišla na naslovnice do smučanja sicer zadržanega ameriškega tiska, ki pa je poleg Ligetyja očitno dobil novo zvezdo – komaj 17-letno Mikaelo Shiffrin, ki je z izvrstnim drugim tekom postala svetovna slalomska prvakinja, pri 17 letih pa tretja najmlajša slalomistka z zlatom okoli vratu. Mlajši prvakinji sta bili le Hanni Wenzel (leta 1974) in Esme Mackinnon (1931). »Morda se res vse odvija hitro v moji karieri, a ta trenutek sem čakala celo večnost,« je povedala Mikaela, ki jo je pred drugo slalomsko vožnjo ogrela šele vroča čokolada: »Dve minuti pred startom sem vedela, da lahko zmagam,« je razkrila del zmagovalne mentalitete vodilna slalomistka sezone.

Deli s prijatelji