REKORDERKA

Tina Maze z rekordi privlači celo idiote

Objavljeno 04. marec 2013 09.40 | Posodobljeno 03. marec 2013 21.40 | Piše: Drago Perko

V Nemčiji je neznanec slovenski smučarki grozil s smrtjo po elektronski pošti, dobila je varovanje.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN – Okoli planetarne zvezde in najboljše smučarke na svetu Tine Maze se dviga vse več prahu. Zvezdniški status in številni uspehi – ta vikend je končala z zmago in 4. mestom v smuku oziroma superveleslalomu – so glavni razlogi za to. Dodaten dvig temperature je v nedeljo povzročilo še grozilno pismo, v katerem je idiot – tako ga je poimenoval Andrea Massi – Tini zagrozil z likvidacijo in smrtjo!

Svindal blestel doma

Norvežan Aksel Lund Svindal si je na domači tekmi v superveleslalomu za svetovni pokali v Kvitfjellu v velikem slogu z zmago predčasno zagotovil mali globus za zmago v posebnem seštevku te discipline, že četrtega v karieri. Prvič v tej sezoni so trije Slovenci pristali v najboljši superveleslalomski trideseterici. Andrej Šporn je bil 23., Boštjan Kline 25., Rok Perko – 11. je bil na sobotnem smuku – pa je končal na 28. mestu. Z uvrstitvijo med deseterico se lahko pohvali tudi Ilka Štuhec, ki je v soboto zasedla 10. mesto na smuku

Tina in Andrea
nista videla grožnje

Vest so v javnost spravili Nemci, ki so bili upravičeno zgroženi. »Nemška policija je reagirala odlično in profesionalno,« je sprva miril položaj Massi in nadaljeval: »Na tem svetu očitno vedno obstaja kakšen idiot. V Italiji imamo pregovor, da je mati idiotov vedno noseča. Upam, da gre res le za enega idiota in da ne gre za sabotažo,« ni skrival besa Massi. Tina tej grožnji ni namenjala pretirane pozornosti: »Neko sporočilo je baje prišlo, naj se pazim. Tega nisem videla. A če je nekdo tako dober, kot sem, gre to očitno nekaterim v nos. Sledijo podtikanja in nagajanje. Drži, da v nedeljo nisem bila vrhunska, a igrica jim ni uspela totalno.«

Policija je bila jasnejša. Grožnja je po elektronski pošti prispela na naslov organizacijskega komiteja. Nemci so takoj reagirali, na Tino pa pazili kot na punčico svojega očesa. Korošico sta zato na prizorišču varovala policista, z njo sta bila tudi na startu, posebno varovanje pa je imela v ciljni areni. »Strokovnjaki s policije so že proučili vsebino elektronskega sporočila in naj ne bi šlo za grožnje, ki bi lahko pomenile resnično smrtno nevarnost za športnico,« je dejal predstavnik policije. Massi je tudi to pot povedal, da mu ni prav, da so take zadeve prišle na plan. Zaradi tega je bilo med njim in vodstvom tekmovanja nekaj povišanih tonov. »Očitno ne bomo nikoli izvedeli, kdo je to dal novinarjem,« je sklenil Andrea, potem pa se lotil pogleda na vikend skozi smučarska očala.

Čestital tudi Skaardal

»Mogoče je bila razlika le v želji, v nedeljo je smučala bolj nadzorovano. To ni bila tista napadalna Tina, ki je vse vložila v smuk in zmago, ki si jo je tako želela,« svoji varovanki trener in partner ni zameril »le« 4. mesta. »Ne znam prenesti hitrosti v spodnji del. Morda me je malce zmedla že petkova napaka, povrhu pa sem imela predolg skok, zato sem izgubila idealno linijo. A tudi 4. mesto je dobro. Nimam si kaj očitati, borim se naprej,« je dodala Korošica po superveleslalomu, v katerem je zmagala Avstrijka Anna Fenninger. »V nedeljo sem odprl časopise in dojel, kaj je Tini sploh uspelo,« ni skrival navdušenja nad njeno sobotno zmago v smuku, s čimer je postala šele tretja smučarka (po Janici Kostelić in Petri Kronberger), ki je zmagala v vseh petih disciplinah v eni sezoni. Da je bila mera polna, je na to sončno soboto, 2. marca, presegla mejo 2000 točko v eni sezoni in se zavihtela na absolutno 1. mesto med dobitniki točk v eni sezoni. Priznanje je Tini in njeni ekipi izrekel tudi direktor ženskega svetovnega pokala Atle Skaardal. »Mene ni bilo poleg, a našemu trenerju Liviu Magoniju je dejal, da resda vsako leto nekdo osvoji svetovni pokal, da pa gre Tinin rekord v zgodovino,« je ponosno povedal Massi, ki že načrtuje delo za prihodnje dni.

Policija v
 sosednji sobi

Sprva je bilo načrtovano, da ekipa ostane kar v Garmishu, a se je po grožnji s smrtjo pojavila dilema. »Malce čudno je vse skupaj. V sobi poleg nas spi policija. Mi pa želimo biti le normalni ljudje. Smo športniki, ne nagajamo nikomur, delamo dobro, želimo pa si miru. Naj nas pustijo pri miru. Upam, da se to reši in da ostanemo tu, saj nam proga ustreza,« je povedal Massi.

 

Deli s prijatelji