REKORDI

Tina Maze diha za ovratnik 17-letnici

Objavljeno 08. marec 2013 15.13 | Posodobljeno 08. marec 2013 15.13 | Piše: T. L., STA

Tina bi ob idealnem razpletu lahko osvojila celo vse globuse za posamične discipline.

OFTERSCHWANG – Sezona rekordov v ženskem svetovnem pokalu 2012/13 še ni končana. Črnjanka Tina Maze ima na preostalih šestih tekmah priložnost za nove rekorde, odpira pa se ji celo možnost, da osvoji vse male kristalne globuse za zmage v skupnem seštevku posamičnih disciplin. Še najtežje delo jo čaka v slalomu, kjer 33 točk zaostaja za Američanko Mikaelo Shiffrin.

Bila bi prva v zgodovini

Tina je letos zrušila že marsikateri rekord. Od rekordnih 22 stopničk v eni sezoni (ženskega je že presegla) Avstrijca Hermanna Maierja ji manjkata še dve uvrstitvi med najboljše tri, ponuja pa se ji tudi priložnost, da kot prva v zgodovini osvoji ob velikem globusu še vse male. Temu težko doumljivemu podvigu je bil doslej še najbližji Švicar Pirmin Zurbriggen v sezoni 1986/87, ko se mu je izmuznil le slalomski globus.

Tini kaže razmeroma dobro v superveleslalomu in smuku, najtežje pa bo v slalomu, kjer bi ji morala malce pomagati z malce slabšo vožnjo tudi svetovna prvakinja Shiffrinova. Slaloma sta še dva, in sicer ta konec tedna v Ofterschwangu in naslednji teden na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju, kjer bo Shiffrinova praznovala 18. rojstni dan.

Veleslalomski kristalni globus si je Korošica priborila že na domači Zlati lisici v Mariboru, v Meribelu tudi veliki kristalni globus, zato bo sobotni veleslalom le potrjevanje njene forme. Drugače bo v nedeljo, saj njen trener Andrea Massi pred sklepnimi šestimi tekmami svetovnega pokala vseskozi zatrjuje, da ima Tina pred oddihom kljub vsem dosežkom pred sabo še številne naloge in da namerava njegova varovanka v letošnji sezoni osvojiti vse tisto, kar se ji je v preteklosti izmuznilo.

Massi: Tinino telo je še dovolj sveže

»Mislim, da je bil zadnji trening celo najzahtevnejši v sezoni, a zelo koristen. Dejstvo je, da se že poznajo znaki dolge in naporne sezone. Po drugi strani pa sem prepričan o tem, da ima Tina v telesu dovolj svežine še za pravi zaključek. Tudi ob selitvi v Ofterschwang smo opravili klasični protokol. Obnašamo se podobno kot decembra ali januarja,« Massija citira Sportal.

V sklepnem delu sezone so tekmice naše šampionke pravzaprav le še Američanke. V smukaškem seštevku za eno točko zaostaja za poškodovano Lindsey Vonn, katere sezona je že zdavnaj končana, in v Lenzerheideju bo za mali kristalni globus morda že dovolj, da zgolj pride do cilja. Tudi v superveleslalomu ima lepo prednost 55 točk pred Julio Mancuso, toda v Lenzerheideju bo potrebovala še eno dobro predstavo.

V Ofterschwangu bodo nastopile še Ana Drev, Tina Robnik, Katja Horvat, Katarina Lavtar in Ana Bucik.
 

Deli s prijatelji