SVETOVNA PRVAKINJA

Tina junakinja peturne srhljivke

Objavljeno 06. februar 2013 08.05 | Posodobljeno 05. februar 2013 20.05 | Piše: Drago Perko

Po številnih preložitvah starta zaradi megle Mazetova svetovna prvakinja v superveleslalomu.

Zlato Tino Maze je šokiral padec tekmice Lindsey Vonn. Foto: Reuters

SCHLADMING – Prva dama svetovnega smučanja Tina Maze je že na prvi tekmi svetovnega prvenstva uresničila napovedi in v superveleslalomskem trilerju prismučala do prve kolajne, svoje druge zlate na svetovnih prvenstvih. Slovenski uspeh je dopolnila Mariborčanka Ilka Štuhec (+0,89), ki je zasedla šesto mesto. Druga je bila Švicarka Lara Gut (+0,38), tretja pa Američanka Julia Mancuso (+0,52).

Trinajstkrat prestavili start

Po slavnostnem ponedeljku in slovesnem odprtju je v torek kazalo, da superveleslaloma sploh ne bo. Več kot 70 odstotkov proge je bilo v megli, start pa so prestavili kar 13-krat. Smučarsko loterijo, ki se je sprevrgla v masaker, so naposled začeli šele ob pol treh oziroma tri ure in pol pozneje od prvotnega sporeda. Uvodoma je navdušila ter dvignila delovno temperaturo Ilka Štuhec, ki je vodila vse do številke 13, ko je v cilj prišla Lara Gut. Švicarko je na drugo mesto potisnila prav Tina Maze, ki je ob prihodu v cilj poljubila smuči in pokazala zvrhano mero veselja. Bilo ji je jasno, da si je tlakovala pot do medalje.

35.000 evrov v Slovenijo

Tina Maze je osvojila tretjo slovensko zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, nagrajena pa bo z nekaj več kot 32.000 evri. Ilka Štuhec si je za šesto mesto prismučala 3238 evrov.

Takoj za Korošico se je na progo pognala Vonnova. Po dobrih 44 sekundah (na zadnjem vmesnem času je bila 12 stotink sekunde za Tino) je grozljivo padla, desno koleno je šlo svojo pot, nekaj deset metrov proč pa je negibno obležala. Tekma je bila prekinjena za skoraj pol ure, Vonnovo so s helikopterjem nemudoma odpeljali v bolnišnico. Po zadnjih podatkih si je potrgala vezi na desnem kolenu, tako da je sezona zanjo končana. »Tudi mene je presenetil ta skok, saj nanj prideš res zelo visoko. Tudi nobenega treninga nismo imeli. Smučanje je res nevaren šport,« je povedala vidno šokirana Mazetova, ki je še enkrat pokazala svojo psihično stabilnost. »Prestavitve mi nikoli niso delale težav. Vedno sem se znala zbrati. Na vrhu sem se malce hecala, da se bo tekma začela ob 14. uri, in prav sem imela.«

Lindsey plačala krvavi davek

»Tina je izvrstno odreagirala,« je Andrea Massi pohvalil svojo varovanko in lepšo polovico, potem pa spomnil na trening pred tekmo. »Tina je godrnjala zaradi proge. Izkazalo se je, da je bil tudi tak trening v slabih razmerah še kako koristen za nas.« Massi je bil vesel, odvalil se mu je kamen od srca: »Prvič me je bilo strah, saj sem videl, da proga ni dobra ter povsem neprimerna za smučarke takega kalibra. Ena napaka je lahko usodna. Ta se je pripetila Lindsey. Tokrat sem razmišljal le o varnosti, ne pa o rezultatu. Zdaj pa imamo Tino, ki je zdrava in še prva.« Zaključek tekme po 36 tekmovalkah je za vse bolj slaba uteha.

Danes je na sporedu superveleslalom za moške, na startu pa slovenski kvartet Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline ter Klemen Kosi.

 

Deli s prijatelji