NEVARNO BLIZU

Tina dolge zamenjala za kratke, nato pa senca

Objavljeno 08. marec 2015 08.39 | Posodobljeno 08. marec 2015 08.41 | Piše: Drago Perko

Tudi na sedmem smuku sezone je Avstrijka Anna Fenninger stopila del prednosti Črnjanke, ki se je 78. v karieri zavihtela na stopničke.

Tini Weirather iz kneževine Liechtenstein je pripadla zmaga na predzadnjem smuku sezone, na drugo mesto se je zavihtela Avstrijka Anna Fenninger, tretja pa je bila naša Tina Maze. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Ilka Štuhec. Vanja Brodnik je odstopila.

Menjala smuči

Tekma se je za slovenske ljubitelje smučanja začela izvrstno. Štuhčeva je s številko ena zelo dobro opravila s progo in vodila vse do nastopa Tine Maze, ki je startala kot šestnajsta. Pri drugem vmesnem času je Korošica še zaostajala za Štajerko, na koncu pa prišla v cilj s 15 stotinkami naskoka. Očitno vedoč, da za vrh to ne bo dovolj.

»Imeli smo le en trening, v petek smo uporabljali dolge smuči, včeraj kratke, že včeraj je bilo težko smučati, zlasti v tistih zavojih, kjer smo se dogovorili, da bi bilo boljše s krajšimi, ker je bila Weiratherjeva, ki je smučala s krajšimi, hitra. Te stvari so mi vedno uganka, kaj in kako narediti, mislim, da smo se odločili prav. Sem pa imela kar veliko težav s prilagajanjem temu, posebno v tej vidljivosti, ko je sonce, senca, ko nisem imela pravega občutka, kje sem. Saj pravim, dajem, kar lahko,« Tina Maze ni bila zadovoljna s tokratno predstavo.

Brez prave energije

Dvojno slovensko vodstvo je bilo kratkega daha – Weiratherjeva je v cilj prihrumela s kar 91 stotinkami prednosti. Potrdila je, da ji proga v Garmischu zelo ugaja, to pa je bilo jasno že po petkovem treningu, kjer je prav tako ugnala vso konkurenco. Mazejeva je pozorno spremljala dogajanje, za njeno slabo voljo pa je vnovič poskrbela Avstrijka Anna Fenninger, ki jo je prehitela in potisnila na 3. mesto, Ilko Štuhec pa na 4. Slovenki je razdelila soseda Nicole Hosp, ki je bila s številko 30 četrta.

Če se je Ilki Štuhec upravičeno smejalo, se Mazejevi pričakovano ni. Anna Fenninger je z vnovičnim neposrednim obračunom s Tino potegnila daljši konec. Z 80 točkami, Tina Maze jih je dobila 60, je prednost Korošice v skupnem seštevku splahnela na 24 točk (1205 : 1181).

»Ni energije s SP, ker je pritisk ful velik, potem sem pa nerodna na startu in imam potem težave vse to odmisliti, se boriti, napadati, biti sproščena, ne misliti na nič. Imam težko situacijo, upam, da jo obrnem že danes v lažjo. Mislim, da gredo stvari v pravo smer,« Črnjanka priznava, da ne gre po njenih načrtih.

Tina Maze upa, da se njej v prid obrne že danes, ko bo v Garmischu še superveleslalom. »Zelo pomembno je, da sem v smuku na stopničkah, ker je Tina v tej disciplini zelo močna. Seveda sem zadovoljna, da sem na zadnjih nekaj tekmah bila pred Tino, zelo pomaga, le tako si bom zagotovila možnost, da jo bom dohitela,« pa je bila Fenningerjeva vesela nove zmage v interni tekmi.

Lindsey Vonn je upala, da bo že pred finalom v francoskem Meribelu dobila mali kristalni globus. A se ji matematika ni izšla. V Francijo odhaja s 35 točkami naskoka pred Anno Fenninger, Tina Maze pa na 3. mestu zaostaja 96 točk.

Svetovni pokal superveleslalom
(po sedmih tekmah od 8):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 402
2. Anna Fenninger (Avstrija) 367
3. Tina Maze (Slovenija) 306
4. Viktoria Rebensburg (Nemčija) 269
5. Lara Gut (Švica) 260

Svetovni pokal skupno
(po 25 od 32 tekem):

1. Tina Maze (Slovenija) 1205
2. Anna Fenninger (Avstrija) 1181
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 750
4. Lindsey Vonn (ZDA) 742
5. Kathrin Zettel (Avstrija) 586

Deli s prijatelji